Stiltes in nieuwe stilteshow NPO 1 niet integraal op tv

Foto: NCRVDe nieuwe NPO 1-show Face To Face, een doofstomme variant op Het Familiediner, gaat de stilte-sessies waar het programma om draait niet integraal uitzenden. Dat heeft presentator Bert van Leeuwen gezegd op Radio 538. Face To Face draait om vrienden, familieleden of liefdespartners die hun relatieproblemen proberen op te lossen door elkaar tien minuten in de ogen te kijken zonder te praten. “Ik denk niet dat we de volle tien minuten gaan uitzenden“, legt Van Leeuwen uit.

Tien minuten stilte integraal uitzenden is niet geschikt voor tv, aldus Van Leeuwen. “Het wordt dan een soort samenvatting van wat er in die tien minuten gebeurt. We interviewen mensen daarna wel over wat ze ervaren hebben. Dat zetten we eronder. Je krijgt als kijker dan wel een beetje de gedachten van de mensen mee.

Van Leeuwen beseft dat een programma over stilte ongebruikelijk is. “Het is eigenlijk helemaal geen televisie, want mensen gaan tegenover elkaar zitten en vervolgens helemaal niets zeggen. Maar terwijl ik het zeg, denk ik: het is eigenlijk wél televisie, want je ziet alles.”

Elkaar stilzwijgend aankijken is het volgens Van Leeuwen helemaal. “We maken altijd een praatje met elkaar, maar tijdens zo’n gesprek kijk je elkaar aan, dan kijk je weer weg. Wat we eigenlijk niet doen, is elkaar alleen maar aankijken. Dat is ongewoon en dan gebeurt er doorgaans wel wat.”

De eerste aflevering is in oktober te zien op NPO 1.

Meer in EO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen