Ook Gerda Havertong stelt: ‘Racisme in Nederland’

Foto: RTLGerda Havertong schaart zich achter de kritiek van onder meer Sylvana Simons dat er sprake is van onderhuids racisme in Nederland. Dat zegt de Sesamstraat-bekendheid in de Volkskrant. “Het is altijd duidelijk geweest dat ik als zwarte vrouw meer mijn best moet doen. Dat werd niet duidelijk gemaakt in woorden, maar in daden. Je moet mee in de voorwaarden van dit land en die zijn wit. Wit is de norm, dat is zuiver – dat is hoe het hier werkt. Onderhuids racisme bestaat, verhuld en structureel.

Havertong merkt bijvoorbeeld dat het als donkere actrice lastiger is om rollen te krijgen. “In Nederland wordt gedacht in termen van witte mensen. Dus het is een witte vrouw die die rol speelt. Ook als de rol niet is gebonden aan een kleur. Bij al die gezelschappen is men nog steeds niet in staat een hoofdrol aan te bieden aan een zwarte acteur.

Het zijn meestal van die niemendalletjes die kleur moeten geven aan een productie, aldus Havertong. “De rollen waarvan ik zeg: waarom bied je mij dit aan, vind je niet dat je me beledigt?

Havertong was één van de eersten die kritiek uitte op Zwarte Piet. Dat deed ze in Sesamstraat. “Op straat begonnen mensen tegen me te schreeuwen en er kwamen brieven, maar het was niet zoals nu. Later begreep ik dat ze me lang niet alle brieven gaven, ik denk uit een soort plaatsvervangende schaamte.

Niet alleen donkere mensen voelen zich gediscrimineerd in Nederland. Ook Indische mensen hebben er last van, zei Sandra Reemer gisteren.

Het Volkskrant-interview met Havertong kunt u lezen via Blendle.

Meer in NTR

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Wendy van Dijk in het echt een sympathieke vrouw is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen