‘NRC zet Sylvana Simons weg als zwart gevaar’

Het NRC Handelsblad heeft veel kritiek gekregen op het interview met Sylvana-hater Donny Bonsink dat de krant afgelopen woensdag publiceerde. Dat vertelt NRC’s ombudsman Sjoerd de Jong in de krant. Lezers begrijpen niet dat het NRC een hele pagina wijdde aan Bonsink, maar waren ook kritisch over de verwijzing ernaar op de voorpagina van de krant: daarop stond een ‘grote, donkere foto’ van Simons die volgens een lezer de suggestie van ‘zwart gevaar’ wekte.

Deze reactie bewijst dat de discussie uiterst gevoelig ligt, aldus De Jong. “Ja, alles is beladen – en niets is nog neutraal.

Verschillende lezers maakten bezwaar tegen het stuk. “Moet je zo iemand wel een ‘podium geven’, was de vraag. Een lezer vond dat de krant hem juist ‘ridiculiseerde’ door de foto van zijn woonkamer, met verfrommelde Albert Heijn-tas.

De Jong ziet het niet als ‘onwenselijke publiciteit voor een racist’. “Het lijkt mij eerder wat een krant moet doen: verslaggeving, ook over dit schuttersputje.

Hij vond het een ‘informatief’ stuk. “Omdat het nog eens duidelijke maakt hoezeer opvattingen die ooit extreem werden gevonden mainstream zijn geworden.

De NRC-column van de ombudsman kunt u lezen via Blendle.

Klik hier voor alle artikelen over Sylvana Simons.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen