‘Nederland vindt Sylvana irritant omdat ze donker is’

Foto: Bob BronshoffDe reden dat Sylvana Simons zo veel bagger over zich heen krijgt heeft niets te maken met inhoud, maar puur met het feit dat ze een donkere vrouw is. Dat denkt columnist Özcan Akyol, schrijft hij in de Nieuwe Revu. Veel mensen storen zich aan Simons’ mening over de kwestie Ebru Umar en de Armeense genocide en aan haar wij-zij-denken, maar volgens Akyol is er een dieperliggend probleem. “Sylvana Simons heeft bewezen dat het in Nederland niet wenselijk is dat iemand van kleur een mening geeft.

Een pagina op Facebook getiteld ‘Uitzwaaidag Sylvana Simons’ bewijst volgens Akyol dat het ‘xenofobe sentiment breed wordt gedragen’ in ons land. “Door de enorme bakken racistische stront die Sylvana Simons nu over zich heen krijgt gekieperd, is het moeilijk te weerleggen dat er een ongezonde dosis vreemdelingenhaat in Nederland bestaat.

Sylvana heeft andermaal bewezen dat het in Nederland niet wenselijk is dat iemand van kleur een mening geeft – hoe dom, eng en slecht onderbouwd diens opvatting ook is. De afgelopen dagen is schrijnend blootgelegd hoe intolerant, koppig en ouderwets veel mensen zijn.

Akyol verwacht dat ‘heel veel donkere Nederlanders’ dat ook zo voelen en gaan stemmen op DENK, de partij waar Simons zich bij aan heeft gesloten.

Sinan Cankaya, cultureel antropoloog, verkondigde woensdag in de Volkskrant een soortgelijke mening. “Zwarte mensen mogen witte mensen best entertainen in De Wereld Draait Door. Maar ze moeten zich in datzelfde televisieprogramma niet uitspreken over politieke kwesties”, zei hij.

De uit Suriname afkomstige Jörgen Raymann is in elk geval geen fan van DENK en Simons’ keuze voor die partij, zei hij deze week in Nieuwsuur. Hij gelooft ook niet dat één Facebook-pagina bewijst dat Nederland een racistisch land is.

Zondag Met Lubach-redactielid en columnist Diederik Smit op Twitter: “Wat zijn we toch een racistisch land dat je hier als zwarte vrouw niet eens meer een genocide mag ontkennen.

Lees ook: ‘Surinamers voelen zich niet vertegenwoordigd door Syl’ (gisteren)

Akyols column ‘Irritant hè, mondige donkere mensen?’ kunt u lezen via Blendle.

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen