‘Britt Dekker en vriend pleegden fraude bij NPO 1-show’

Albert Verlinde vermoedt dat Britt Dekker en haar vriend Max Apotowski tv-fraude hebben gepleegd tijdens de opnames van de NPO 1-show Nationale Natuur Quiz, die woensdag 948.000 kijkers trok. Dat zei de showkenner vrijdagavond in het openingsitem van RTL Boulevard. Apotowski’s bedrijf TinCan produceerde de natuurquiz, waarin Dekker als kandidaat wel héél erg uitblonk. “Verrassenderwijs was Britt Dekker de beste BN’er die erbij zat, ha ha ha“, giert de showkenner.

Een goed scorende Dekker in een kennisquiz is natuurlijk onmogelijk, aldus Verlinde. “Sommige vragen wist ze nog beter dan de biologen en dan denk je: hoe kán dat! Ik gun het haar van harte, hoor, maar even twee vragen die voorbij kwamen: ‘Heeft een oehoe één of twee magen?’ en ‘Waardoor is het aantal tonderzwammen in Nederland toegenomen?’

En die vragen wist ze! Ze had het allemaal goed! Dan denk je toch: hoe kan dat nou?! Dat is wetenschappelijke kennis, die je bijna niet kunt hebben.

Verlinde denkt dat Apotowski zijn vriendin Dekker de antwoorden heeft ingeseind. “Er zit een vraag bij en dat is wel een heel bijzondere: ‘Slapen zeehonden onder water?’ Volgens het programma is het goede antwoord dat ze dat doen. Zelfs de biologen hadden dat fout, maar Britt had het goed. Maar die biologen zeiden: ‘Het klopt niet, ze slapen niet onder water.’ Dan is het vreemd dat een bioloog die ervoor studeert minder zouden weten dan Britt Dekker.

Dekker gaf een reactie voor de camera van RTL Boulevard. “Je hebt het bedrijf TinCan, dat is Max, Lennart en Sipke. Ze zijn met z’n drieën. Max is op dit moment een soort van – en dat klink een beetje hoerig – uitgeleend aan de NTR. Daar maakt hij een programma over geschiedenis. Hij is dit moment helemaal niet bij TinCan en heeft helemaal niets met het programma te maken. Hij kan mij de antwoorden nóóit gegeven hebben.”

Ik heb absoluut níet vals gespeeld. Het doet me echt pijn en ik heb er bijna om gehuild. Sommige mensen denken vaak dat ik dom ben. Over politiek en rekenen moet je me inderdaad niets vragen, maar van dieren en natuur weet ik gewoon alles.”

Verlinde denkt dat Dekker een beetje aan het liegen is: Apotowski mag dan wel zijn uitgeleend, hij was wel gewoon aanwezig op de studiovloer. “Hij was de hele avond op de vloer. Mensen die die avond meegedaan hebben, hebben gezien dat hij constant echt in het zicht van Britt stond. Ik weet niet hoe hij seintjes gaf met zijn lichaam, maar de producent had moeten zeggen: ‘Om de zweem van belangenverstrengeling te voorkomen, blijf jij buiten de studio.’

Dit ruikt een beetje naar doorgestoken kaart. Deze zaak stinkt.”

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen