NPO 2 undercover in Saudi-Arabië: ‘Schokkend’

Als koning Willem-Alexander en minister Koenders in januari 2015 in Riyad de laatste eer bewijzen aan de overleden Saudische koning, leidt dat tot kritische Kamervragen. Zembla Internationaal gaat vanavond over de schaduwzijde van onze bondgenoot. Een Engels-Amerikaanse documentaire van ITV en PBS toont schokkende beelden uit de islamitische oliestaat die zelden naar buiten komen. “Met gevaar voor eigen leven maakten de journalisten met verborgen camera opnamen in Saudi-Arabië.

Als ze ontdekt werden, hing er in het gunstigste geval een celstraf boven hun hoofd in het totalitaire islamitische land. “Op de geheime opnames is te zien dat de lichamen van geëxecuteerde burgers buiten op straat tentoongesteld worden.”

Ook is te zien hoe de haat richting christenen, joden en de sjiitische minderheid met de paplepel ingegoten wordt. “Criticasters waarschuwen dat de wahabitische ideologie van de Saudische heersers een voedingsbodem is voor terrorisme.”

Ook zouden rijke Saudi’s honderden miljoenen dollars hebben doorgesluisd naar IS. “Maar Saudi-Arabië is nodig in de strijd tegen IS. Bovendien doet het westen, waaronder ook Nederland, goede zaken met de oliestaat en verdient het aan de wapenexport naar het land.”

Zembla Internationaal – ‘Undercover in Saudi-Arabië’ is vanavond om 21.15 uur te zien op NPO 2, recht tegenover Koningsdag & De Leeuw op NPO 1 en de film Hartenstraat op RTL 4.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen