NOS-directeur: ‘Wilfred Genee verdient 500.000 euro’

NOS-baas Jan de Jong denkt te weten wat het salaris is van Wilfred Genee, de sportpresentator van RTL 7. “Volgens mij verdient Genee bij RTL een half miljoen euro per jaar met zijn programma’s, en hij mag ongebreideld schnabbelen en commerciële activiteiten ontplooien“, zegt hij in de Volkskrant. De Jong wil daarmee aangeven dat de NOS daar niet mee kan concurreren. “Als de NOS eens een keer buiten de deur kijkt voor een presentator, merken we dat er wordt gelachen om wat wij betalen.

Bij de NOS verdienen vijf mensen meer dan 179.000 euro, de norm voor bestuurders in de (semi)publieke sector. Het gaat om twee directieleden, twee hoofdredacteuren en een presentator.

De Jong houdt zich aan de afspraak om die topinkomens af te bouwen tot een ministersalaris. “Daarom is het salaris van de directie het afgelopen jaar niet verhoogd.

Bestuurders in de (semi)publieke sector moeten zich al langer aan een salarisplafond houden, maar minister Plasterk wil nu dat dat salarisplafond gaat geleden voor álle werknemers in de (semi)publieke sector, dus ook voor presentatoren bij de NPO.

De Jong vreest dat het onwijkgedrag oplevert, bijvoorbeeld met presentatoren die zich laten inhuren via een bv. “Hoe verder je de wet aanscherpt, hoe meer vreemde constructies er zullen komen. Ik heb liever dat het transparant is bij de publieke omroep, je moet je afvragen of het middel niet erger is dan de kwaal.

De NOS staat die constructies overigens niet, toe benadrukt hij. “Iedereen valt hier onder de CAO, dat gold zelfs voor Mart Smeets en de inmiddels vertrokken Jack van Gelder.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen