Minister Asscher vindt Johan Derksen racistisch

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt het racistisch dat Johan Derksen in Voetbal Inside heeft gezegd dat voetbalclubs ‘naar de klote gaan omdat er te veel Marokkanen spelen’. Dat stelt hij op Facebook. Derksen gaf bij zijn uitspraak in het RTL 7-programma aan dat hij ‘wel zal worden weggezet als racist’ en dat is volgens Asscher terecht. “Inderdaad. Het is racistisch om Marokkanen te weren van de voetbalclub”, zo laat de vicepremier weten.

Volgens Asscher mag Derksen best benoemen dat er problemen zijn met teams met Nederlands-Marokkaanse spelers. Maar, zo zegt hij: “Het is niet exclusief voor teams met veel Nederlands Marokkaanse spelers.

Het is belangrijk om naar het probleem te kijken, meent de minister. “Dat is het gedrag, en het gebrek aan adequate reactie. Jongens die zich slecht gedragen op het voetbalveld hebben blijkbaar niet meegekregen dat dat niet hoort. Teamgenoten die het laten gaan – of zelfs meedoen – snappen niet dat ze medeverantwoordelijk zijn.”

De oplossing is aanpakken en niet Marokkaanse spelers weigeren, aldus Asscher. “Clubs aansporen geen Marokkaanse jongens aan te nemen is het probleem afwentelen op Anass of Mouad, lieverds die ik ken uit de F-jes. Jongens die al zo vaak last hebben van vooroordelen over Marokkanen.

Niet alleen mis je mogelijk de volgende Boussatta of Ziyech, ook geef je de boodschap af dat we bij onrecht niet optreden tegen de boosdoeners maar het afreageren op de groep.”

Derksen vindt het ook bespottelijk dat Marokkanen niet naakt willen douchen. “Wat dat douchen betreft? Het lijkt mij nooit zo praktisch dat douchen met onderbroek, maar leef en laat leven. Niet zeuren als iemand met onderbroek doucht, ook niet zeuren als iemand dat zonder onderbroek doet.”

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen