Kamerlid Kuzu wil meer islam op NPO 1, 2 en 3

Kamerlid Tunahan Kuzu, politiek leider van de nieuwe politieke partij DENK, wil meer islam op NPO 1, 2 en 3. Hij pleit voor de terugkeer van een moslimomroep. Dat zegt hij in een interview met Spreekbuis.nl. Kuzu wil met staatssecretaris Sander Dekker van mediazaken en NPO-bestuurder Henk Hagoort serieus gaan praten over meer moslimzendtijd. “Net zoals de EO en de KRO-NCRV er zijn. In het publieke bestel zou best ruimte mogen zijn voor een moslimomroep.

Tot 1 januari was er een moslimomroep, maar die moest samen met andere levensbeschouwelijke omroepen als de Ikon, Human, RKK en Joodse Omroep het veld ruimen vanwege bezuinigingen. Ze sloten zich aan bij een grote omroep. De NTR nam de zendtijd voor moslims op zich.

Kuzu vindt dat de NTR veel te weinig moslimprogramma’s uitzendt. “We zouden het wel moeten hebben over de verhoudingen. Doet meer zendtijd inderdaad niet recht aan het pluriformiteitsbeginsel, zoals opgesteld in het beleidsplan van de NPO?

De NPO is veel te blank, aldus Kuzu. “Zeker als we kijken naar redacties van de NOS. Je ziet van de 450 medewerkers dat er een enkeling bij zit die een andere achtergrond heeft dan de oer-Hollandse. Dat zijn dingen waar de NPO, wat mij betreft, een serieuze aanmoediging aan zou moeten geven.

Eerlijk gezegd ben ik niet een expert op het mediadossier, maar ik heb er wel een aantal ideeën over. Het publieke stelsel, met haar pluriformiteit en de verscheidenheid aan zenders, is voor ons een groot goed.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen