‘Johan Derksen werd gepest door kut-Marokkaantjes’

Hugo Borst heeft wel een idee waarom Johan Derksen zo fel van leer trekt tegen Marokkanen in het Nederlandse voetbal: hij is jarenlang geterroriseerd door ‘kut-Marokkaantjes’. Dat zei hij donderdagavond in De Wereld Draait Door. Naar aanleiding van een column van Borst deed Derksen stevige uitspraken over de ‘onhandelbare’ Marokkaanse voetballers. Er zit wel een kern van waarheid in zijn uitspraken, maar hij gaat te ver, vindt Borst. “Johan is getraumatiseerd.”

Borst weet precies waar het vandaan komt. “Ik heb natuurlijk lang met Johan gewerkt en in de jaren 80, toen hij in Gouda woonde, zijn hij en zijn vrouw behoorlijk geziekt door rotzakkies, kut-Marokkaantjes. Dat heeft hij nooit helemaal van zich af kunnen leggen. Dat is misschien wel een diepe wond.”

Hij heeft ook nog eens gewerkt bij Olympia Gouda. Daar was hij manager en had hij ook met deze problematiek te maken, maar we zijn inmiddels jaren verder en ik heb de indruk dat Johan nog wel uit de oude doos plukt. Ik zeg niet dat wat hij benoemt níet zo is – het is wel zo – maar op welke schaal? Dat is wel belangrijk.

Derksen werd naar aanleiding van zijn uitspraken uitgenodigd in Pauw, waar hij in discussie ging met een Marokkaan. “Ik vond het een flop bij Pauw. Johan ging heel denigrerend doen, op de man spelen en zeggen: ‘Jij wil je fifteen minutes of fame.’ Daardoor kwam het debat niet goed los en we moeten hier over praten.”

Overigens begrijpt Borst wel waarom zo veel mensen een hekel hebben aan Marokkanen. “Ik ben een stadsmens. Ik woon in Rotterdam en zie ook kut-Marokkaantjes. Dat trage overlopen waardoor je vol in de remmen moet, het zuigerige. Ja, ik geef ze gewoon echt een grote muil en dat werkt gewoon bij bij.”

Ik heb ook wel eens tegenover negen Marokkanen gestaan en dat heb ik ook met mijn mond opgelost. Dat moet je gewoon doen met die gasten en dan valt het wel mee. Het lijkt meer dan het is.”

Toch is 90 procent van de Marokkanen leuk, beweert Borst. “Die zijn hier de dupe van. Die lijden onder deze teksten van Johan. Er zit wel een kern van waarheid in zijn mening, maar zo diepgeworteld is het niet. Misschien moeten we er onderzoeken op los laten, maar 90 procent deugt.”

 

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen