Annemarie Jorritsma ziet NPO liefst zonder reclame

Foto: RTLAnnemarie Jorritsma, fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer, ziet het liefst geen reclame op de tv-zenders NPO 1, 2 en 3. Dat zegt ze in een interview met 7 Ditches TV. Het is een lastige zaak, aldus Jorritsma, want aan de andere kant wil ze niet meer belastinggeld uitgeven aan de publieke omroep. “Als je mij in mijn hart kijkt, vind ik eigenlijk dat ze zonder reclame zouden moeten zijn, maar we weten ook dat als je dat doet er veel meer belastinggeld bij moet“, zegt de politica.

Jorritsma is blij dat de nieuwe Mediawet van Sander Dekker is aangenomen. “Hij is gelukkig aanvaard. Ik ben er zeer voor. Sterker nog: van mij had het nog wel een beetje verder gemogen. Ik ben er zelf voor dat de NPO echt veel zeggenschap krijgt.”

Als het aan Jorritsma ligt, krijgt de NPO nog veel meer macht ten koste van de afzonderlijke omroepen. “Daar ben ik voor, ook omdat ik vind dat er zeker bij de publieke omroep heel erg gestuurd moet worden op kennisoverdracht, educatie en een onafhankelijke journalistiek.”

Overigens is ze niet tégen de NPO. “Stoppen zou mij te ver gaan. Ik denk dat er een publieke taak is. Het gaat niet alleen om journalistieke zaken, ook over educatie en ontwikkeling. Er is een publiek belang mee gemoeid. Er is ook geen land in de wereld waar er geen gesubsidieerde omroep is. Ook de VS heeft een publieke omroep.

Toch zou het bij de NPO minder moeten gaan om scoren, vindt ze. “De kijkcijfers horen bij de publieke omroep van minder belang te zijn dan bij de commerciële omroep.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen