Olympische Spelen laatste NOS-klus Mart Smeets

Foto: Bart de GroodNa 42 jaar komt voor Mart Smeets de finish van zijn NOS-loopbaan in zicht. Het verslaan van de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro is zijn laatste klus voor de omroep. Dat heeft de NOS laten weten. Smeets is 69 en daarom is het volgens de NOS ’tijd voor een afscheid in stijl’. “Mart is niet van recepties en toespraken. De enige manier om gepast afscheid te nemen is door hem te laten werken. Zo zit hij in elkaar“, zegt hoofdredacteur sport Maarten Nooter in een reactie.

Nooter: “Een mooie laatste klus, een stevige job en ook nog eens op het grootste en mooiste sportpodium van de wereld: Mart gaat voor ons commentaar geven bij het Olympisch basketbaltoernooi. Iedere dag, op een vaste tijd, de beste wedstrijd en helemaal aan het eind – live – de finale. Letterlijk en figuurlijk dus.”

Een prachtig podium, met vedetten en sterren. Een podium dat past bij de status van Mart Smeets. Maar ook een buitenkans voor ons, want door het tijdsverschil kunnen we dit keer lekker veel basketbal laten zien. Bij de Spelen valt dat in de concurrentie met andere topsport meestal over de rand.

In de aanloop naar het Olympische afscheid zal Smeets bovendien als vanouds een aantal reportages maken en een paar keer commentaar geven bij het wielrennen. Nooter: “En dan dus het afscheid, zo hebben we het samen afgesproken. De finishstreep ligt in Rio, met op de laatste dag van de Spelen, vlak voordat de vlam dooft, live de basketbal-finale, Marts Finale.

Mart Smeets is blij: “Rond de Amstel Gold Race in april, de koers waarin ik in 1974 debuteerde in de wielersport, neem ik afscheid van de wielerverslaggeving. Dat doe ik met de mensen met wie ik al die jaren heb samengewerkt. In Rio zal ik vervolgens via een klein dunkje de NOS verlaten.”

Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS, laat nog weten: “Mart was een van de redenen waarom ik 23 jaar geleden zo dolgraag bij NOS Studio Sport wilde werken. Een icoon. Een vedette. Mart is de Johan Cruijff van de presentatoren. Mart heeft televisiegeschiedenis geschreven. Niemand zal ooit meer zo veel uur live televisie maken als hij.”

Mart is een allrounder en kan alles. Presenteren, commentaar geven, filmpjes maken, inspreken, duiden, interviewen en vooral improviseren. Mart, er is geen betere. En daarom is het zeer gepast om op het grootste sportpodium ter wereld afscheid te nemen.”

In 2012 bereikte Smeets de pensioengerechtigde leeftijd, maar hij bleef als freelancer aan de NOS verbonden. Met het Olympisch basketbaltoernooi in Rio de Janeiro maken Smeets en de NOS de cirkel rond.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen