Jan Slagter blij met falende Sander Dekker

Foto: Rick NederstigtOmroep MAX-baas Jan Slagter is er erg blij mee dat het staatssecretaris Sander Dekker (Media) dinsdag niet is gelukt om de Eerste Kamer te overtuigen van zijn nieuwe Mediawet. Dat heeft hij laten weten in Jinek. De senaat vreest dat de politiek een te veel vat krijgt op de NPO, vooral omdat Dekker zijn goede vriend Bruno Bruins heeft benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO. Dekker en zijn wet zijn teruggestuurd naar de tekentafel. Op 1 maart mag hij het weer proberen.

Slagter ziet Dekker als een stuntelende staatssecretaris. “Er zijn zo veel vragen en Sander Dekker was aan het zwemmen en wist niet precies wat hij moest antwoorden. Dat het is uitgesteld, is zeer uitzonderlijk. Er zijn nog vragen.”

Verder is de Eerste Kamer bezorgd over de toenemende macht van de NPO ten koste van de afzonderlijke omroepen én vrezen ze voor een te smalle NPO, omdat Dekker er geen amusement meer wil zien. “Chapeau voor de Eerste Kamer“, zegt Slagter. “De Tweede Kamer heeft dit echt laten lopen en heeft dit afgeraffeld.”

Slagter had het absurd gevonden als de nieuwe Mediawet het had gehaald. “Met de nieuwe Mediawet kan de NPO gaan bepalen wie een programma als Jinek presenteert en welke gasten er aan tafel zitten. Dit is een programma van KRO-NCRV en zij bepalen dat jij dit programma presenteert. Wij bepalen dat Martine Bijl Heel Holland Bakt presenteert.”

De NPO krijgt straks zo veel macht dat ze ook over de inhoud gaan. Ze gaan straks over alles. En dat zijn twee mensen: Henk Hagoort en Shula Rijxman, die ook weer door de politiek daar zijn neergezet. De politiek komt zo dicht op de inhoud, dat we bijna over Poolse-, Noord-Koreaanse- of Berlusconi-achtige toestanden kunnen spreken.”

De missie van Dekker is misselijk, vindt Slagter. “Het grote plan van Sander Dekker is – en dat vertelt hij niet in de Kamer – is dat hij en de VVD al vijftien jaar een kleine, smalle Publieke Omroep willen. Dat je alles overlaat aan de commerciëlen: marktwerking.”

Nou, we weten wat marktwerking in Nederland heeft gedaan, als je bijvoorbeeld kijkt naar de zorg. Dan krijg je alleen nog cultuur, educatie en informatie. Een elitaire omroep dus. Net als in Amerika, de PBS, dat een marktaandeel van 1 procent heeft en waar niemand naar kijkt.

De VVD heeft maar één doel voor ogen en dat is de Publieke Omroep een kopje kleiner maken. Dat heeft Sander Dekker ook gezegd bij zijn aantreden: ‘Ik ga de Publieke Omroep een kopje kleiner maken.’ Dat is zijn doel en daar zouden we ons met zijn allen heel erg druk over moeten maken.”

Dekker weigerde om bij Jinek in debat te gaan met Slagter.

 

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen