Wouter Bos begrijpt niets van Toppers bij de NPO

Wouter Bos, oud-leider van de PvdA, begrijpt er net als columnist Özcan Akyol niets van dat NPO 3 op oudejaarsavond een concert van de Toppers uitzond. Dat schrijft hij vandaag in de Volkskrant. Het uitzenden van een Toppers-concert hoort echt niet bij de taken van de NPO, vindt Bos. Hij pleit voor een omroep zónder programma’s die louter bedoeld zijn om te amuseren. “Maak mooie programma’s die boeien, verheffen én entertainen“, zegt de VUmc-bestuurder. “Allemaal in één programma.

Als voorbeeld van programma’s die zowel boeien, verheffen als entertainen noemt hij Pauw en De Wereld Draait Door. “En ja, net als in dat heerlijk ouderwetse NOS Journaal. Dat zijn Toppers die van mijn belastingcenten betaald mogen worden.

Bos gelooft niet in de sandwichformule: het programmeren van amusement in de hoop dat kijkers ook blijven hangen voor het informatieve programma erna. “Het is de vraag of dat argument nog opgeld doet in tijden waarin mensen in no time weg kunnen zappen en op internet, Netflix of Uitzending gemist elk programma (…) kunnen bekijken.

Ook het draagvlakargument – de NPO is van iedereen dus ook van degene die graag puur amusement wil zien – steunt hij niet. “Ik denk niet dat het zo (meer) werkt.

Bos haalt een onderzoek aan, waaruit blijkt dat het NOS Journaal bijvoorbeeld door álle groepen gewaardeerd wordt. “Genoeg human interest, genoeg ditjes en datjes, en ook genoeg duiding van het grote nieuws.

Oftewel: een programma dat boeit, verheft én entertaint. “Wil de publieke omroep zijn legitimiteit behouden dan ligt daar misschien de oplossing.

De column van Wouter Bos kunt u lezen op de Volkskrant-site.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen