Giel Beelen maakt zich niet druk om kelderend 3FM

Geplaatst op vr 29 jan 2016 om 11:01

Giel Beelen ligt er niet wakker van dat de luisteraar massaal afhaakt bij zijn zender 3FM. Dat zegt hij vandaag in het AD. Beelen, na Matthijs van Nieuwkerk de best betaalde NPO-ster met een salaris van 541.464 euro, noemt deze periode bij 3FM zelfs ‘heerlijk’. “We zijn nu een zender in opbouw, in plaats van de gedoodverfde nummer 1. Als wij een commerciële zender waren, dan zouden we schrikken van deze cijfers. Maar wij zijn er gelukkig niet om de hoogste luistercijfers te halen.

3FM is een ander soort station, meent Beelen. De zender heeft namelijk als doel om zo veel mogelijk jongeren te bereiken en niet zo veel mogelijk geld te verdienen, aldus de radiomaker. Het profiel is nóg verder aangescherpt om de gemiddelde leeftijd van de luisteraar omlaag te brengen. “Dat is onze taak.

Naast de versterkte focus op jongeren, heeft 3FM ook last van de concurrentie, waaronder die met de verjongde zusterzender Radio 2, én het vertrek van De Coen & Sander Show. “En het is een lastige markt, veel jongeren zijn nog niet bekend met het fenomeen radio“, aldus Beelen.

De commerciëlen hebben het volgens Beelen veel makkelijker. “Een zender als Radio 538 kijkt wel uit, die groeit lekker mee met zijn luisteraars, die ouder worden. Gelijk hebben ze, uit commercieel oogpunt.

Het AD-interview met Beelen kunt u lezen via Blendle.

Lees ook:
Zeer magere luistercijfers 3FM tijdens Serious Request (dinsdag)
’3FM Serious Request heeft langste tijd gehad’ (dinsdag)
20 Reacties op “Giel Beelen maakt zich niet druk om kelderend 3FM”


 1. Jan

  541 duizend, soms val je in dit land nog stééds van verbazing achterover. Een half miljoen voor dat achterlijke geleuter waar niemand naar luistert. BI-ZAR….

 2. RT

  Joh. Wat kan Giel het schelen. Die man krijgt 500.000 euro per jaar.

 3. Marcel

  Jongeren luisteren niet naar 3 FM, die luisteren naar 538 of Slam. Het format van 3 FM voegt te weinig toe aan wat er al is. Het is veels te breed, daar pochen ze ook altijd mee want het gaat van links naar rechts ‘en dat hoor je nergens anders’ zeggen ze dan altijd, maar daar is een reden voor, en het is ook een struikelblok vind ik. 3 FM heeft toch te maken met het alternatieve imago wat er aan hangt, daar zouden ze zich juist wat meer op moeten focussen. Niet op platte popliedjes Justin Bieber, Taylor Swift en EDM van Aviccii, Van Buuren en noem maar op.

 4. magere marc

  Als je wilt verjongen dan moet je geen presentator van tegen de 40 inzetten.

 5. Anoniem

  Giel is zelf één van de oorzaken dat 3 FM daalt.

 6. Bart

  Heb even gekeken naar de cijfers van 10-19 jaar. Maart 2015 vergeleken met november 2015 (om december-invloeden er uit te halen):
  3FM: van 11,3% naar 11,8%
  538: van 20,7% naar 20,4%
  Slam: van 7,5% naar 7,1%
  Dus idd groeit 3FM daarin.

  Als je echter kijkt naar 20-39 jaar, dan zie je dat 3FM daar 25% van zijn luisteraars is kwijtgeraakt. Deze zijn echter niet naar 538 gegaan, want die dalen ook ietwat. SLAM groeit wel fors.
  3FM: van 20,3% naar 15,8%
  538: van 18,7% naar 18%
  Slam: van 3,5% naar 4,9%
  Dus ja, 3FM is iets gegroeid bij de jeugd, maar fors gedaald bij de iets oudere luisteraars.

 7. Sjoerd

  Giel, leuk dat je aangeeft dat je in de semi-publieke sector zit, maar gedraag je daar dan ook naar, qua salaris.

 8. Mup

  Marcel
  vrijdag 29 januari 2016 om 11:06
  Jongeren luisteren niet naar 3 FM, die luisteren naar 538 of Slam
  Je bedoeld :
  Kleine kinderen luisteren naar 538

 9. caesar

  Gelul, Giel. Je baalt als een stekker

 10. Marcel

  @Mup: nu overdrijf je een beetje. Ze zitten in de dezelfde doelgroep van 3 FM.

 11. Pluk van de Pettenflat

  met 5 ton p/j van de belastingbetaler zou ik me ook een krul in me lul lachen

 12. Hans Anders

  Giel is inderdaad zelf een deel van het probleem. Hoe jong hij zich ook voelt, in hart en ziel is hij ouder geworden. 3FM is de zender van en voor echte jonge harten. Dus Giel, als je echt de ballen verstand van radio hebt, sta op en geef je plaats aan een echt nieuw jong talent! Ga harten veroveren op zender die wel bent.

 13. Anoniem

  Als ik een werknemer had die zou zeggen; het maakt mij niet uit dat de luistercijfers dalen,
  zou ik die werknemer gelijk ontslaan.
  Zeker als hij ook nog een half mijoen verdient.

 14. mark

  Wat zal die viezerik lachen als hij in het Glazen Huis zit en al die mensen hun best doen, terwijl bij hem de kassa gewoon doorrinkelt.

 15. jan

  Natuurlijk baalt Giel samen met zijn netmanager. Giel heeft z’n beste tijd gehad en de rest van 3FM is niks of zijn coming-up dus duurt het nog wel een tijdje voordat die zender weer wat luisteraars aantrekt.

 16. Anoniem

  Ten eerste, “veel jongeren zijn nog niet bekend met het fenomeen radio”, wat is dat voor opmerking? Denk trouwens ook niet dat jongeren (12-16 jaar) nog echt traditionele radio gaan luisteren, eerder Spotify of zo.
  Ten tweede, 3FM is constant bezig met “het ligt aan de luisteraar” in plaats van “we luisteren naar de luisteraar”.

 17. Anoniem

  @17.39 Helemaal eens!

 18. Lies

  Wat anynomous hierboven zegt, mee eens. Kan Giel het wat schelen, hij wordt er dik voor betaald. In de avond mag hij soms aanschuiven bij Matthijs. Die twee lachen zich kapot.

 19. Lies

  Nee, de luistercijfers interesseren Giel totaal niet, net zoals Matthijs ook niet geïnetresseerd is in zijn kijkcijfers. :lol:

 20. Lies

  Gelukkig ben ik geen randdebiel, al doet mijn uitkraamsel van hierboven wel geheel anders vermoeden. :lol:

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.