‘Humberto creëerde moment voor eigen pietenmening’

Geplaatst op di 01 dec 2015 om 12:32

Het is geen toeval dat Humberto Tan maandagavond in RTL Late Night naar zijn mening over Zwarte Piet werd gevraagd. Dat denkt RTV Noord-Holland-directeur Paul van Gessel, heeft hij laten weten op Radio 1. Zwarte Piet-hater Roger Ross Williams was te gast bij Tan, maar de gastheer wilde volgens Van Gessel ook graag zijn eigen mening kwijt. “Dus een minuut of twee voor het einde van het interview vroeg hij (Williams, red.) aan Humberto: ‘Wat vind jij eigenlijk van Zwarte Piet?’

Een opzetje, denkt Van Gessel. “We hadden vroeg op de dag al een Facebook-post van Humberto gezien en uiteindelijk kwam dan die vraag. Ik vond hem niet echt natuurlijk gesteld. Het had er alle schijn van dat Humberto een moment wilde creëren waarin hij zich eens uitsprak over dit hele verhaal.”

En dat begrijpt hij. “Hij is natuurlijk een enorm role model voor de zwarte gemeenschap. Iedereen was razend benieuwd hoe hij hier naar kijkt.”

Van Gessel denkt dat het genuanceerde geluid van Tan welkom is in de verharde pietendiscussie. “Humberto is the boy next door en een bindende factor in de samenleving. Dat zie je terug in hoe hij dat programma presenteert. Hij is anders dan Pauw.”

Hij is meer de Oprah Winfrey van dit moment. Dat heeft te maken met zijn bindende karakter. In deze tijd waarin we erg in uitersten denken is dat een prettige aanwezigheid.”

Tan liet in de talkshow weten moeite te hebben met Zwarte Piet. “Ik vind het niet leuk om te horen ‘ook al ben je zo zwart als roet, ik meen het toch goed.’

Van Gessel was in zijn tijd bij BNR Nieuwsradio de leidinggevende van Tan.
36 Reacties op “‘Humberto creëerde moment voor eigen pietenmening’”


 1. Marcel

  Humberto heeft het mooi verwoord en kon me er prima in vinden. Nu hopelijk de rest van Nederland ook, maar ik heb mijn twijfels met dat t0kkie volk hier.

 2. Fire Fox

  Humberto had gewoon gelijk.

  Inlevingsvermogen van beiden kanten gewenst.

  Gewoon als volwassen mensen een compromis zoeken. Zonder relt0kkies of mensen die tussen kinderen gaan demonstreren.

 3. wim

  Als Tan zo’n hekel aan zwart heeft dan moet hij zijn kop in ’n emmer met chloor stoppen.
  Kwal van ’n vent.

 4. Prof. dr. Kijckbuijsch

  Wim, je snapt het niet.

 5. Anoniem

  Tan gaf zijn mening, omdat er naar werd gevraagd.
  Minpuntje:
  hij begint wel steeds meer met zo’n vervelend Surinaams apen-accentje te praten.

 6. Alex

  Wim, kwal van een vent!

 7. Merel

  Tan gaat tenminste een dialoog aan. Dat is altijd beter dan alleen maar in de verdediging gaan en lelijke dingen roepen. Naar elkaar luisteren brengt altijd sneller een oplossing. Het kan nooit kwaad om eens goed te luisteren naar je tegenstander, wie weet steek je er nog eens wat van op. Alleen dom geschreeuw van beide kanten levert alleen maar meer onbegrip op.

 8. Anoniem

  12:53, naar apen kun je over het algemeen niet goed luisteren.
  Spreken een ander soort taal. Mede door frustratie.

 9. mark

  Om Humberto “boy” te noemen is niet netjes van Van Gessel.

 10. mark

  Nu op weg naar de vuurwerkdiscussie.

 11. Piet

  Snap niet dat zij zin houden in die discussie.

 12. Viv

  Role model? Dat heet een rolmodel in onze taal.

  En verder leek het mij ook een opzetje. Viel mij ook op.

 13. Martijn

  Maak er nou gewoon roetveeg Piet van zijn we tenminste van het gezeik af.

 14. Wallieman

  ja, ik had ook het idee dat het afgesproken was, maar dat stoorde mij totaal niet, ik zou het eerder raar vinden als Humberto niet naar zijn mening gevraagd werd. In dat geval had hij er zelf over kunnen beginnen.

  Ik vond het *klasse* zoals hij het formuleerde. pijnlijk contrast met die oerdomme tokkietweet die in beeld kwam over de kkk-problemen in de VS. prima gepareerd door die documentairemaker, met wie ik het overigens totaal oneens ben.

 15. Boer Henk

  Er zit altijd een baard aan een verhaal. Hier op het land zijn de koeien niet zo zwart als roet, maar ook niet zo wit als chloor. Een mengelmoesje, hun zwarte huid heeft witte vlekken. Toch boer ik er goed mee. Ik melk ze wel uit, maar ik misbruik ze niet. Humberto is net een koe. Hij is niet zwart, hij is niet wit, hij is Humberto. En Humberto heeft een mening en uit zijn mening. Hier in het dorp hebben we John, die heeft ook een mening. Maar die moet toch altijd de ziekte van ons Marieke erbij halen. Dan hoor ik toch liever de mening van Humberto.

 16. Pake, Ljouwert

  Sinds wanneer zijn een handjevol Surinamers de baas in Nederland?

 17. magere marc

  Tan was redelijk. Zijn beste opmerking was blijft weg bij intochten, voer discussie met volwassenen. Of dat laatste mogelijk is, betwijfel ik. Dat zal de tijd moeten leren.

 18. magere marc

  Die domme tokkietweet stoorde mij ook, wallieman. En natuurljk zijn er veel van dat soort domme tweets. Toch vraag ik mezelf af waarom tan er niet een redelijk comment heeft uitgevist. Als bij echt verdieping wil dan moeten tokkietweets pron en contra worden genegeerd en niet worden uitvergroot op tv.

 19. Tom

  Dit soort meningen zijn typisch narcistisch gedrag!

 20. Ans

  80% van de Nederlanders wil dat zwarte piet in zijn huidige vorm blijft bestaan. Daar kun je het mee eens zijn of niet maar het is een feit. We leven in een democratie dus de meerderheid bepaalt.

 21. Ro&Flo

  Wij vinden Tan wel een lekkere neger als jullie snappen wat wij bedoelen hahaha

 22. Sabastiaan

  Wim, PVV-racist!

 23. echtwaar

  Waar is het emmertje!

 24. Anoniem

  Humberto heeft geen menig, zal nooit krijgen !!!

 25. John

  Wat zwart is moet zwart blijven, en programma’s verkopen zo beter!

 26. Sven L.

  Merel slaat de spijker op z’n kop. Tan gaat de dialoog tenminste aan zonder direct in de verdediging te gaan.

  Kan zijn standpunt wel begrijpen, en hij verwoordde het netjes.

  Persoonlijk vind ik de ‘Pietendiscussie’ totaal irrelevant; waarschijnlijk was Zwarte Piet gaandeweg toch wel geëvolueerd in een ander figuur zonder deze discussie. Nu duurt het 50 jaar langer aangezien de voorstanders de hakken in het zand zetten omdat zij het gevoel hebben dat ze iets door de strot wordt gedrukt. En ook voor dat standpunt valt wat te zeggen.

  Al met al hebben de tegenstanders van zwarte Piet in huidige vorm hun eigen glazen ingegooid door de toon te zetten met demonstreren tijdens optochten etc. Laat de samenleving dit zelf bepalen, en dat heeft tijd nodig.

 27. Hermano

  Zwarte mensen apen noemen, zoals sommige users doen in hun reactie, is gewoon racisme. De beheerder van deze site is daarvoor verantwoordelijk te houden als deze bijdragen niet verwijderd worden. Er hoeft maar één iemand een melding te maken bij het MDI en je kunt flink gezeur van die organisatie verwachten.

 28. Anoniem

  Het gaat ook veranderen maar omdat de overheid geen zin heeft in gerel met dat T0kkie tuig gaat het stap voor stap.

 29. Martijnjdd

  Roetveegpiet vind ik prima, mits je dan ook echte blanke en echte zwarte pieten in het plaatje hebt. Dan benadruk je nog meer het roet van de schoorsteen. Maar alsjeblieft: Stop met de regenboog-, stroopwafel- en kaaspiet!
  En laat Zwarte Piet langzaam evolueren. De strijd die nu al 4 jaar gevoerd wordt, verhard alleen maar. Afgelopen week werden kleine kinderen en hun ouders uitgejouwd bij de Jaarbeurshal waar het Zapp Sintfeest plaatsvond. “Weg met Zwarte Piet! Ouders schaam je!” werd naar de bezoekers gescandeerd. Op deze manier is een oplossing heel ver weg.

 30. Ano Nymous

  Een kinderfeest kapot gemaakt door zeurende volwassenen. Dat is pas kinderachtig.

 31. Anoniem

  Dat probeer jij met The Voice, dé talentenshow van Nederland.
  Kun je nagaan hoe je zelf bent.

 32. Anoniem

  Inderdaad, de kleine 5% die tegen is klinkt alsof ze 95% vertegenwoordigen.

 33. Ano Nymous

  Anonymous 19.25. The Voice een talentenjacht? Hahaha. Simpele.

 34. Krista

  Ik verwijs wederom, net als gisteren, naar de documentaire Zwartgemaakt van Arnold Jan Scheer en vraag Dhr Tan ook deze aandacht te geven, zoals hij met de ‘crash docu’ van Dhr Williams deed.
  Alle discussies worden hiermee direct in de kiem gesmoord.
  Dat is pas de zaak van beide kanten eerlijk belichten en historisch accuraat zijn.
  Vreemd nu op te roepen tot kalmte en warmte en begrip, nadat hij zelf een foutief geinformeerde en belasterende Amerikaan heeft uitgenodigd, zonder zelf alle feiten te kennen en daarmee juist meer olie op het vuur te gooien.
  Slechte journalistiek en sensatie-beluste aanpak.

 35. Krista

  http://nieuws.nl/exclusief/20151002/wild-geraas-belangrijkste-documentaire-over-zwarte-piet-van-het-jaar/

 36. KlaagMeneer

  De meerheid heeft geen problemen met Zwarte Piet, ik persoonlijk ook niet. Ik heb het ook nooit als racisme gezien.

  Maar zoals Huberto heel duidelijk en op de naar mijn mening enige juiste manier aangaf is het kwetsent voor een bepaald deel van de bevolking.

  Sinterklaas zou voor iedereen een feest moeten zijn en tot de discussie rond zwarte piet heb ik er nooit bij stilgestaan dat het feest voor bepaalde mensen beledigend is.

  Het is een kinderfeest en kinderen gaat het om de kado’s en ik heb geen enkel probleem met roetveeg Piet. Stroopwafel Piet e.d. daar ben ik niet z’n fan van, maar het gaat niet om mij als volwassenen maar om de kinderen. En mijn dochter van 5 vind alles prima zolang er maar kado’s in de schoen komen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.