Dekker vindt talkshowsalarissen Hilversumse zaak

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) is niet van plan om iets te doen aan de salarissen die omroepen als de VARA betalen aan talkshowgasten. Dat heeft hij laten weten in antwoord op vragen van onafhankelijk Kamerlid Norbert Klein. Er was vorige maand een rel over het feit dat talkshows als DWDD sommige gasten flink betalen om aan te schuiven. “Of een gast van een televisieprogramma een vergoeding krijgt, is een afweging van de omroepen en de programmaredacties zelf“, vindt Dekker.

Dekker vindt het wel belangrijk dat de omroepen niet doorslaan. “Er dient in acht genomen te worden dat dit niet ten koste mag gaan van de journalistieke integriteit. De publieke omroep dient te allen tijde zijn redactionele onafhankelijkheid te bewaken en handhaven.

De staatssecretaris heeft zelf geen inzicht aan de gages die talkshowgasten krijgen. “De NPO beschikt nu niet over die informatie omdat dat de verantwoordelijkheid is van individuele omroepen.

Ik zal er bij de NPO op aandringen dat er interne richtlijnen komen, bijvoorbeeld via de code goed bestuur en redactiestatuten, zodat er transparantie is over het beleid van de omroepen. Die richtlijnen betreffen wat mij betreft ook het te voeren beleid bij het inschakelen van deskundigen in opiniërende programma’s.

Lees ook: AD onthult salarissen talkshowgasten: ‘Kassa!’

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen