RTL Z brengt blunder Tussen Kunst & Kitsch aan licht

Tussen Kunst & Kitsch pakte twee weken geleden in zijn seizoensopener flink uit met de vondst van een ‘echte’ Karel Appel – host Frits Sissing vertelde er zelfs over in Pauw. Maar het werk is helemaal geen Karel Appel. Dat zeiden drie deskundigen maandagavond in de door 8.000 mensen bekeken talkshow Van Liempt Live op RTL Z. Taxateur Auke van der Werff is verbijsterd: “Mijn bek zakte open toen ik het plaatje zag, ik begrijp niet dat het programma met zulke claims komt.

Nico Delaive, die volgens RTL Z wordt gezien als de grote Appel-kenner in de kunstwereld en Appel ook heeft gekend, vond het al ongeloofwaardig dat de eigenaar in 1948 vijf gulden zou hebben betaald. “Hij ruilde toen werk voor een pakje shag, voor ongeveer 15 cent dus. Vijf gulden betaalde niemand toen voor zo’n houten beeldje.

Galeriehouder Willem Baars zegt dat Tussen Kunst en Kitsch wel vaker de fout in gaat. “Op het gebied van beeldende kunst zitten daar niet de experts. Qua zilverwerk en andere ambachten zitten er wel mensen met verstand van zaken, maar dit werk heeft niets met een Appel te maken. Iedereen met verstand van zaken ziet dat.

Volgens RTL Z is Tussen Kunst en Kitsch de dag na de uitzending gewaarschuwd door Jop Ubbens, directeur van veilinghuis Christie’s. Ook volgens hem gaat het niet om een echte Appel.

Tussen Kunst en Kitsch, dat de waarde van de neppe Appel op 20.000 euro schatte, heeft laten weten mee te willen werken aan een onderzoek naar de echtheid, maar wil daar niet voor betalen.

Meer in AVRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen