Noord-Korea zegt ‘ja’ tegen Nieuwsuur

Nood-Korea geldt nog steeds als het meest gesloten land ter wereld en dat wekt de nieuwsgierigheid van velen. Zo ook van Nieuwsuur. Het programma vroeg het Aziatische land toestemming om een reportage te mogen draaien en er volgde een ‘ja’. “Bij wijze van zeer hoge uitzondering kregen NOS-correspondent Marieke de Vries en Nieuwsuur-verslaggever Ellen Brans toestemming om in het land te filmen en op zoek te gaan naar antwoorden“, vertelt een woordvoerder vandaag.

Onder Kim Jong-un – de kleinzoon van de vergoddelijkte stichter van de Democratische Volksrepubliek, Kim Il-sung – is de deur voor toerisme en buitenlandse handel op een kier gezet. Maar wat houdt dat in, vraagt Nieuwsuur zich af.

Zijn de Noord-Koreanen welvarender geworden? Of dreigt een nieuwe hongersnood? Hoe groot is het verschil tussen de stad en het platteland? Is er meer vrijheid van meningsuiting of overheerst nog steeds de angst?

De Vries en Brans gingen in Noord-Korea op zoek naar antwoorden. “Steeds vergezeld door twee toezichthouders, dat wel, reisden ze maar liefst tien dagen lang door het land.”

Ze waren niet alleen in de hoofdstad Pyongyang, maar gingen ook naar de kuststad Wonsan en de nieuwe toeristische zone rond het Kumganggebergte.”

De Vries en Brans verwerkten hun ervaringen in een tweeluik voor de Nieuwsuur-uitzendingen van komend weekeinde. Ook maakten ze bijdragen voor het NOS Journaal, het NOS Radio 1 Journaal, het NOS Jeugdjournaal en voor NOS.nl.

Het tweeluik is zaterdag en zondag na 22.00 uur te zien in Nieuwsuur op NPO 2.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen