‘Tv-programma’s behandelen Mark Rutte oneerbiedig’

Geplaatst op vr 05 jun 2015 om 15:13

Foto: VPROVPRO-gezicht Wim Brands vindt dat premier Mark Rutte vaak oneerbiedig wordt behandeld in tv-programma’s. Dat vertelt hij in de Avrobode. Het gaat te ver, vindt Brands. “De wijze waarop in bepaalde programma’s politici worden aangesproken, met name de premier. Die functie gaat wat mij betreft gepaard met een zekere distantie en eerbied. Toch benaderen sommige interviewers Mark Rutte alsof ze nog met hem in de zandbak hebben gezeten“, aldus de geërgerde presentator. 

Zijn favoriete talkshow is te zien op RTL 7. “Waar ik wél graag naar kijk, is Voetbal International. Natuurlijk is het niveau geregeld plat en seksistisch, maar het is wel één van de weinige programma’s waar nog ruimte is voor improvisatie.”

Het succes is deels te danken aan de spontane gesprekken die aan tafel ontstaan, zegt hij. “De meeste programma’s zijn tot op de laatste seconde voorbereid, dat het toneelstukjes lijken. Zo vastzitten aan een format is dodelijk voor de creativiteit.”
11 Reacties op “‘Tv-programma’s behandelen Mark Rutte oneerbiedig’”


 1. Noud

  Rutte behandeld de Nederlandse bevolking ook respectloos en oneerbiedig. Dan kun je moeilijk verwachten dat journalisten hem respectvol benaderen.

 2. Dit vind ik ervan.

  En wat vind hij ervan hoe de Nederlandse mensen behandeld worden door Rutte.
  Dat ze uit gewrongen worden tot de laatste druppel er uit is.?

  Denk daar maar eens over na Brands,..stel je voor dat je iedere euro om moet draaien, en van de laatste euro word dan weer 50 cent afgepakt, en je hebt nog maar 50 cent over.

  Als je iedere avond een 5 gangen menu voor je neus gezet krijgt hoef je je geen zorgen te maken natuurlijk.
  Maar helaas heeft het merendeel van de mensen dat niet .

 3. piet

  Wat een zeurderd die VPRO nul. Word tijd dat ze Rutte een keer uitwringen.

 4. Anoniem

  En terecht. Mark Rutte is een stereotype VVD’er…

 5. Anoniem

  Ik bedoel natuurlijk *stereotiepe. Wat een taalbarbaar ben ik ook.

 6. Diederik

  En die Rutte verdient het want hij vraagt erom. Typisch gevalletje vraag en aanbod. Goedenavond!

 7. peter1

  vroeger werd eem minister of minister president met een titel aangesproken
  sinds de komst van het Veronica taaltje , zijn alle etiketten verdwenen

 8. Kaaskijker

  Dat klopt wel. Veel journalisten zien kabinetsleden, waarschijnlijk door het vele mediaoptredens, als een soort collega’s maar dan van aan de andere kant van de tafel. De distinctie en eerbied voor hoe hard ze werken is er niet meer.

  Politiek is ook op Radio 1 steeds meer entertainment geworden in de trant van; was er nog wat aan de hand in Den Haag? Ja ophef over… De toon is denigrerend geworden. Niet zelden van presentatoren met een tekort aan bagage. En die badinerende toon is dan niet richting populisten maar juist vooral richting de professionals. Want de politici met een luide bek durven de journalisten niet aan. Bang voor boze tweets in hun eigen twitter-leefwereldje. Want dan moeten ze het zelf nog eens uitleggen aan boze PVV’ers of SP’ers. Een goede journalist als Frits Wester doet dat wel, die neemt wel de tijd.

  Die popie jopie tv- en radio-journalistiek kan ingedamd worden door de politiek weer in Den Haag te laten. Niet meer dat opgefokte gedoe aan al die televisie- en radiopanels waar types als Pauw, Jinek, Tweebeeke en Huys zich willen bewijzen. Ze moeten na afloop van een debat een kort perscommuniqué houden zoals voetbaltrainers na afloop van een wedstrijd. De politiek is dan ook terug bij hen die er de hele dag bovenop zitten, de parlementaire journalisten. Laat hun de vragen stellen en het debat analyseren.

  En die Dominique van der Heyde moet weg. Ze kan het niet. Ze schrijft Borgen-achtige boeken over intriges aan het Binnenhof maar doorziet niet de frames die vlak voor haar neus gesponnen worden. En dat gebrek aan analytisch talent compenseert ze dan met een zogenaamde kritische toon in de vraagstelling. Maar haar vragen zijn de verkeerde. De VVD toetert wat, zij neemt het gewoon over zonder duiding of de daadwerkelijke redenen er achter. Niet zelden dienen politieke uitspraken een tweede doel, vooral bij de VVD moet je als journalist op je hoede zijn.
  Voorbeeld: toen de VVD voorstelde (ingestoken vraag vanuit de VS) dat Nederlandse F-16’s ook boven Syrië moesten bombarderen en dat niet doorging, kwam de redenatie dat dit kwam omdat de PvdA dit tegenhield. Toen kakelde Dominique dit gewoon na. Niet een keer, maar meerdere keren. Blijkbaar niet wetende dat binnen de Europese NAVO-landen afgesproken is niet in Syrië te bombarderen. Ook GB, Denemarken, België en Noorwegen houdt zich strikt aan de orders boven Irak. Waarom? Omdat je met verruiming van de rules of engagement ook de verantwoordelijkheid vergroot over een twee keer zo groot luchtruim. En dat van Irak is al immens. Uiteindelijk worden landen als Nederland met een beperkt aantal gestationeerde F-16 (6+2) verantwoordelijk gesteld voor als er een Syrisch dorp omsingelt is. Opdat moment is er capaciteitstekort boven zowel Syrië als Irak.
  Lang verhaal, conclusie: Nederland kan helemaal nooit aan de eis voldoen wanneer er een Srebrenica-incident voorkomt in Syrië. Twee: dat is niet de schuld van de PvdA.

  Maar die Dominique van der Heyde, er ontgaat haar zoveel. Ze doorziet de onderliggende lagen niet.

 9. Gerdien

  @Kaaskijker: je kan inderdaad met gemak een hele Zomergastenuitzending vullen met de miskleunen van Dominique van der Heyde. Mijn favoriet blijft de totale hysterie waarmee ze destijds de plannen onthulde voor een inkomensgebonden ziektekostenpremie. Of je het nou met zo’n plan eens bent of niet, als journalist -en als helemaal als je van het NOS-journaal bent- moet je op zo’n moment sec de feiten presenteren en niet de verzetstroepen gaan aanvoeren uit angst dat het je eigen portemonnee raakt.
  BTW Zomergasten: hoe staat het daarmee? Komt er nog een reeks aan en zo ja: met wie? Of wordt het stilletjes afgevoerd?

 10. Jantje

  @ Kaaskijker. Je noemt Radio1 Nou De Ochtend spant wel de kroon in populisme. Het hijgerige, het eenzijdige het herhalen. Kamerleden kunnen hier kritiekloos leeg lopen zolang er maar rotzooi getrapt kan worden. “En vindt u dat de staatsecretaris nu moet aftreden?” Dieptepunt daarbij is stand.nl. Wat daar allemaal uitgebraakt wordt. “Het zijn allemaal zakkenvullers” of woorden van gelijke strekking. Ik ben helemaal niet tegen het concept maar laat mensen voor en tegen, links rechts aan het woord die weten waar ze het over hebben en een en ander kunnen onderbouwen. De vergruisde Joost Eerdmans was wel instaat bellers te filteren op inhoud of het nu links of rechts was. Je had daar als luisteraar iets aan in de meningsvorming. Daar dient de NPO zich te onderscheiden.

  Na het dieptepunt van De Ochtend worden we vanaf september getrakteerd op moreel geweten Eric ‘Karton’. Kunnen we verder zinken, ja dat kan blijkbaar.

 11. Anoniem

  Op zo’n smoel kan de VPRO onmogelijk trots zijn.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.