Geeft RTL 4 de maandag weg aan SBS 6?

Er staat een spannend tv-seizoen voor de deur. Het binnenhalen van de Champions League zal SBS 6 ongetwijfeld dichter bij de grote commerciële concurrent RTL 4 brengen. Maar SBS 6, dat RTL 4 momenteel al drie weken lang de baas is op zondagavond, heeft nog meer in petto. Naast de grootse tv-show K3 Zoekt K3, continueert SBS 6 ook zijn succesvolle eigen dramaproducties, en wel op de maandagavond. En dat is in het hoogseizoen nou net de zwakste avond van RTL 4.

Zo’n tien jaar geleden zette RTL 4 razend goede kijkcijfers neer met zijn seriemaandag. Op het hoogtepunt trok CSI op deze avond zo’n 1,8 miljoen kijkers naar de familiezender. Maar die tijden zijn voorbij. Waar CSI in 2013 nog twintig keer de miljoengrens passeerde, gebeurde dat vorig jaar nog maar twee keer.

Doordat kijkers buitenlandse dramaseries steeds vaker via internet kijken – online zijn ze veel eerder beschikbaar – dalen de kijkcijfers van deze series op tv. En dat merkt onder andere RTL 4.

Op dit moment, in het laagseizoen, is niet de maandagavond, maar de zondagavond de minst bekeken avond van RTL 4. Ook die avond wordt gevuld met buitenlands drama.

Nederlands drama, dat in tegenstelling tot buitenlands drama wél zijn première beleeft op de Nederlandse tv en daarmee urgenter is, weet juist steeds meer kijkers te vermaken.

Met het verplaatsen van zijn dure dramaseries Dokter Tinus en Danni Lowinski zou SBS 6 straks zomaar eens de seriemaandag van RTL 4 kunnen decimeren.

En dat zou RTL 4 er wel eens toe kunnen bewegen om zijn goedkope seriemaandag, die de kijker steeds meer begint te vervelen, eindelijk op de schop te gooien en te vervangen door een volwaardige programmering.

Recent bleek uit een poll onder ruim duizend lezers van Mediacourant dat 70 procent van de kijkers het tijd vindt voor iets anders op de maandagavond van RTL 4.

In het verleden programmeerde RTL 4 veel eigen producties op de maandagavond, zoals de dramaserie Westenwind, de Carlo Boszhard-show Monte Carlo, de talkshow Met Man en Macht, Peter van der Vorsts De 10 en Martijn Krabbé‘s Perfecte Partner.

Overigens is NPO 1 bijna het hele jaar door de grote winnaar op de maandagavond, dankzij het succes van kijkcijferkanonnen als Radar, Spoorloos en Memories.

Lees ook: RTL 4’s crime-maandag: tijd voor iets anders?

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen