Sylvana Simons hervat ‘zwartjes’-discussie in DWDD

Foto: RTLSylvana Simons vindt dat ons land moet leren om met respect over en met elkaar te praten. Die boodschap verkondigde ze maandagavond als gast in De Wereld Draait Door. Simons zat aan tafel, vanwege haar veelbesproken optreden als tafeldame in de talkshow vorige week. Ze ergerde zich aan het bezigen van de term ‘zwartjes’ door gast Martin Šimek en werd daarom digitaal gestenigd. “Ik heb ontzettend veel reacties gekregen. Ook nu ik het terugzie, vind ik het weer een ongepaste term.”

De presentatrice vindt het opmerkelijk dat haar vraag aan Šimek waarom hij ‘zwartjes’ zei zoveel teweegbracht. “Het enige wat ik deed was even vragen hoe ik het moest opvatten. Het was al stil in de studio, want we zaten allemaal aandachtig naar hem te luisteren, maar toen het woord ‘zwartjes’ viel, had ik het idee dat het nog stiller werd.”

Dat vond Simons ‘eigenlijk wel heel tekenend’. “Ik denk niet dat het uitleg behoeft dat een term als ‘die zwartjes’ op zijn minst denigrerend is.”

Twitterend Nederland vond dat Simons te snel in het racismehokje kroop. “Er komt heel veel bagger voorbij. Het belangrijkste argument wat ik hoorde, was dat ik een mooi verhaal had onderbroken. Dat vond ik ook al heel erg jammer, want het was een prachtig verhaal, maar ik had het gevoel dat Martin dat verhaal zélf onderuit haalde door het gebruik van die term.”

Het is een foute term, vindt ze. “Je kunt over bootvluchtelingen praten en ze mensen of Afrikanen noemen, maar ze niet ‘die zwartjes’ te noemen. Mensen vonden het belachelijk dat ik het lef had om zijn verhaal te onderbreken.”

Simons had het niet alleen bij ‘zwartjes’ gedaan. “Als iemand tegenover mij zit en die zegt ‘die mongooltjes’ over mensen met Down of ’die sletjes’ over vrouwen of ‘die poten’ over homoseksuelen, dan zal ik op dezelfde manier zeggen: ‘Wat?’ Zo praten we niet over en met elkaar.”

Wat toeneemt is de overtuiging dat we het allemaal maar moeten kunnen zeggen. Stel je voor wat er gebeurt als we allemaal zo over en met elkaar gaan praten.

Lees ook: Sylvana Simons ruziet op Twitter over ‘zwartjes’

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen