Sylvana Simons hervat ‘zwartjes’-discussie in DWDD

Geplaatst op di 19 mei 2015 om 10:04

Foto: RTLSylvana Simons vindt dat ons land moet leren om met respect over en met elkaar te praten. Die boodschap verkondigde ze maandagavond als gast in De Wereld Draait Door. Simons zat aan tafel, vanwege haar veelbesproken optreden als tafeldame in de talkshow vorige week. Ze ergerde zich aan het bezigen van de term ‘zwartjes’ door gast Martin Šimek en werd daarom digitaal gestenigd. “Ik heb ontzettend veel reacties gekregen. Ook nu ik het terugzie, vind ik het weer een ongepaste term.”

De presentatrice vindt het opmerkelijk dat haar vraag aan Šimek waarom hij ‘zwartjes’ zei zoveel teweegbracht. “Het enige wat ik deed was even vragen hoe ik het moest opvatten. Het was al stil in de studio, want we zaten allemaal aandachtig naar hem te luisteren, maar toen het woord ‘zwartjes’ viel, had ik het idee dat het nog stiller werd.”

Dat vond Simons ‘eigenlijk wel heel tekenend’. “Ik denk niet dat het uitleg behoeft dat een term als ‘die zwartjes’ op zijn minst denigrerend is.”

Twitterend Nederland vond dat Simons te snel in het racismehokje kroop. “Er komt heel veel bagger voorbij. Het belangrijkste argument wat ik hoorde, was dat ik een mooi verhaal had onderbroken. Dat vond ik ook al heel erg jammer, want het was een prachtig verhaal, maar ik had het gevoel dat Martin dat verhaal zélf onderuit haalde door het gebruik van die term.”

Het is een foute term, vindt ze. “Je kunt over bootvluchtelingen praten en ze mensen of Afrikanen noemen, maar ze niet ‘die zwartjes’ te noemen. Mensen vonden het belachelijk dat ik het lef had om zijn verhaal te onderbreken.”

Simons had het niet alleen bij ‘zwartjes’ gedaan. “Als iemand tegenover mij zit en die zegt ‘die mongooltjes’ over mensen met Down of ’die sletjes’ over vrouwen of ‘die poten’ over homoseksuelen, dan zal ik op dezelfde manier zeggen: ‘Wat?’ Zo praten we niet over en met elkaar.”

Wat toeneemt is de overtuiging dat we het allemaal maar moeten kunnen zeggen. Stel je voor wat er gebeurt als we allemaal zo over en met elkaar gaan praten.

Lees ook: Sylvana Simons ruziet op Twitter over ‘zwartjes’
56 Reacties op “Sylvana Simons hervat ‘zwartjes’-discussie in DWDD”


 1. rgi

  Zoek een baan Sylvie

 2. Hans

  Ze probeerde in de uitzending te checken wat Simek bedoelde met die term. Dat heeft ze heel netjes gedaan. Maar de term zwartjes is naar mijn mening heel denigerend.

 3. Sander

  Ik verbaas me keer op keer weer over hoe bekrompen en racistisch we soms in dit land kunnen zijn.
  Iedereen begrijpt toch in dat de term ‘zwartjes’ niet door de beugel kan?

 4. Anja

  Beetje te overtrokken door Sylvana, enkel en alleen maar om Martin in verlegenheid te brengen en daardoor weer eens alle aandacht opeisen voor jezelf. beetje doorzichtig wordt het zo langzamerhand met dit meisje.

 5. Henk

  Het is niet zwart-wit. Zoals Michael Jackson al zong:they don`t care about us. Het is arm-rijk, insider-outsider.
  Het wordt hoog tijd dat we positieve discriminatie afschaffen en iedereen gelijke kansen geven.

 6. Koos

  Wat doet die Sylvana eigenlijk voor werk of zo ? . ik zie haar enkel en alleen maar in van die praat programma’s waar ze tegen een taxi vergoeding mag aanschuiven namelijk.
  Beetje zo van ……. weet je we hebben camera’s dan kunnen we haar wel vragen hebben we in elk geval een gast voor weinig.

 7. Anonymous

  Koos….werkeloos…..

 8. Gerdien

  Ik ben geen fan van Sylvana Simons maar ze had een heel goed en redelijk verhaal. Waarna er weer een stroom van bananenbootreacties op twitter loskwam die alleen maar haar gelijk bevestigden.

 9. Zeru

  Sylvana heeft gewoon gelijk.

 10. Kaaskijker

  Sylvana vecht tegen de verkeerde. Martin Simek doet geen vlieg kwaad. Sterker nog, stak een hand uit op dat Italiaanse strand. Sylvana beweerde dat ‘zwartjes’ not done is voor een groep onbekende Afrikaanse vluchtelingen. We hadden Senegalezen of Somaliërs moeten zeggen beweerde ze, echter de nationaliteiten van hen kennen we niet! Voor arme drommels op een bootje is ‘zwartjes’ voor mij geen foute typering.

  De verhuftering zit hem in termen als dobbernegers en bananenboot vluchtelingen. De wereld van Geenstijl.

 11. wouter

  wel gebaseerd op 1 persoon. simek heb ik niet zo hoog zitten een rare en niet echt sympatieke man, heb ik het over uitstraling, ik ken hem niet. sylvana was ook tegen zwarte piet toch?

 12. Anoniem

  Ik ben zeker geen fan van Sylvana als tafeldame bij DWDD.

  Maar haar optreden gisteren, én haar optreden vorige week met Simek vond ik echt ijzersterk: goed formulerend, niet verwijtend, maar wel heel duidelijk haar (terechte) punt makend.

  Zeer knap om dat zo uit de losse pols zo goed en overtuigend te doen!!!

 13. Anoniem

  Ze mag zelf wel “zwarte radio” maken en de “zwarte lijst” presenteren?
  De enige reden voor Sylvana om hier weer op terug te komen, is zichzelf.
  Aandacht.

 14. Anoniem

  Iedereen kotst van Sylvana.
  Ze is weer ruimschoots op tv, daar gaat het haar om.

 15. Rae

  Sylvana heeft in de gaten gekregen dat ze de media bereikt over deze kwestie want anders zag je haar niet meer.Deze hypocriete vrouw heeft overigens wel gelijk,maar waarom stelt niemand de vraag dat ze wel aan tafel zat bij dit zelfde programma een aantal jaren geleden over het onderwerp de Amerikaanse Billboard ‘Black Music top 100’,maak van die ‘black’ een ‘white’ en je hebt de poppen aan het dansen.

  de term ‘zwartjes’ is inderdaad denigrerend

 16. Marcel

  Helemaal eens met Sylvana. Al die reacties op haar kon je verwachten van de ‘usual suspects’, de t0kkies en bekrompen van geest mensch personen van dit landje.

 17. a

  Alleen zo krijgt ze aandacht… maar ze heeft gelijk.

 18. Alex

  Ze misbruikt de taal om een racisme discussie te starten.
  Prima als ze zich er aan stoort en vraagt of hij het anders wilt verwoorden, maar wat een lichtgeraakte aansteller is zij.

 19. Seriejunkie

  Het maakt niet uit wie het zegt, “zwartjes” kan echt niet! Hoe kleingeestig ben je dan, gelijk aan degene die het verschil tussen “black music top 100” en “zwartjes” niet begrijpt. Maar van NPO publiek zou je dat zeker niet verwachten

 20. Rae

  Kijk ze is zelf ook racistisch…http://www.radio6.nl/nieuws/detail/2513/kijk-naar-de-zwarte-lijst-op-nederland-3

 21. Dough-ble

  @Kaaskijker

  We hadden Senegalezen of Somaliërs moeten zeggen, zei ze inderdaad. Ja, ja, want dat is wel oké als je bij god niet weet wie je voor je hebt. Moet je opletten hoe Nederlanders reageren als ze door Amerikanen Duitsers worden genoemd, of Belgen als ze Nederlanders worden genoemd. Nee, gewoon Senegalezen of Somaliërs noemen die vluchtelingen. Ech wel okeej!

 22. Flits Bom

  Alles duid op een enorm minderwaardigheidscomplex en een kinderlijke drang naar aandacht. Ze wil erg graag serieus genomen worden . En als het liefst ook een snabbel er aan overhouden. Het valt echt niet mee om de bn’er uit te hangen en ondertussen droog brood te moeten eten.

 23. Aad van der Naad

  Krijgt mevrouwtje te weinig aandacht? Er zijn toch zwartjes.Er zijn toch negers.Er zijn toch blanken.Er zijn toch licht getinten. Ze moet niet zo zeuren.Dit is algemeen taalgebruik waar in bijna alle gevallen niks verkeerd mee wordt gezegd. Zo,en nu eerst maar even een lekkere negerzoen met een kop zwarte koffie.

 24. Anoniem

  Over minder dan 50 jaar wonen we hier in een kalifaat.

  @ Marcel

  Kijk jij even naar de Bijlmer, dan zie je pas t0kkies.
  Drugsdealende, zwarte bling-bling t0kkies.

 25. Marcel

  @Anonymous
  dinsdag 19 mei 2015 om 13:54:

  Ok…pff.

 26. Anoniem

  Goh, ik heb geen radioprogramma meer, heb geen tv programma meer, ben eigenlijk zonder werk.
  Hoe kom ik weer in de belangstelling?
  Ach ik ga als tafeldame iemand onderbreken die een integer verhaal vertelt en meer doet voor de mensheid dan ik…

 27. Anoniem

  Anonymous 13.54 kan zo maar kloppen.
  Ik woon in een klein stadje en bij mij is al 56% moslim.
  En dan is het nog niet eens een grote stad.

 28. Anoniem

  Je kan zien dat ze tegenwoordig werkeloos is.
  Geen geld meer om een pruik of extensions te kopen.

 29. Anoniem

  @ Marcel

  Je leeft niet in de realiteit, wijsneus.

 30. Eef

  @Anonymous
  dinsdag 19 mei 2015 om 14:08

  Blabla, tuurlijk joh.

 31. Anoniem

  @ Ano, 14:08

  Exact!

 32. Anoniem

  @ Eef

  Ook jij leeft niet in de realiteit.
  Huilebalk.

 33. Marcel

  @Anonymous 14:13

  De realiteit is dat jij spoken ziet en bang bent voor alles wat maar een beetje anders is. M.a.w. je verschilt bar weinig van de mensen waar jij doodsbang voor bent.

  PS, je bent een pussy.

 34. Anoniem

  @ Marcel

  Inderdaad, ik ben bang.
  En helemaal voor jou en je theorieboekjes.

 35. Marcel

  Goed dat je het toegeeft, Jan.

 36. Dusniet

  ”knuffel zwartje” gehalte/stempel op die mensen kon inderdaad niet, maar zo lang aandacht aanbesteden. Echt opvuller/Typish DWDD gedrag van de laatste jaar.

 37. Anoniem

  @ Dusniet

  De laatste jaar?
  Yeah, right.

 38. Aruboy

  Simek is een racist in hart en aders.

 39. Anoniem

  Hahaha!

 40. Anoniem

  @Aruboy; onzin, Simek is getrouwd met een zwarte vrouw.
  Denk je nou echt dat zij bij hem blijft als hij een racist is?

 41. Anoniem

  Simek gebruikt zijn zwartjesvrouw als huis- tuin- keuken- en seksslaaf.
  Overigens zeer terecht.

 42. Mark

  Wat een gezeur… Ik voel me toch ook niet beledigd als iemand blanke tegen me zegt. Die mensen zijn toch ook zwart. Precies zoals werd gezegd in DWDD: dit is gewoon discriminatie op laag water zoeken…

 43. Toxilogic

  Mag je wel neger zeggen of hier niet thuishorende persoon ? ach Sylvana is een typische kaknegerin treurige ijdeltuit ‘black is beautiful’ darling

 44. De waarheid

  Het geval Simons
  .
  Sylvana Simons belichaamt letterlijk wat er mis is van de mentaliteit van een beperkt competente zwarte vrouw in een moderne westerse samenleving.
  .
  Om dat te onderbouwen dienen we te kijken wie Sylvana nou eigenlijk is en wat haar drijft tot het betaalde slachtofferschap. (De familie van) Sylvana Hildegard Simons (1971) besloot vroeg in haar jeugd om het minder welvarende Paramaribo te verruilen voor de verzorgingsstaat Nederland. Op zoek naar een makkelijker en welvarender leven in Nederland. Anno 2015 knaagt juist dat type migratie aan de verworvenheden zoals we ze nu kennen, maar of daar de feitelijke bron van Sylvana’s naar binnen gerichte (doch naar buiten geuite) woede ligt, valt nog te bezien.
  .
  Sylvana groeide grotendeels op in Amsterdam, waar ze een poging tot opleiding deed aan de ballet-academie van Lucia Marthas, gevolgd door de kappersschool.
  .
  Haar liefde voor fröbelen met uiterlijkheden, muziek en expressie wist zich niet te schikken in een gerespecteerde anonieme 9 tot 5 baan, waarna Sylvana de spotlights van TMF zocht. TMF was een muziekzender voor jongeren in de tijd dat Tamagotchi en Furby populair waren, met een groot genoeg bereik om als plaatjes-aan-elkaar-prater met beperkte levenservaring het waanidee te krijgen dat de adoratie van bakvisjes en puisterige pubers iets met haar werkelijke competenties te maken zouden hebben. Hoe dan ook, aandacht werkt verslavend en een kritiekloos podium tot grootsheidswaan.
  .
  Het was die combinatie van factoren en een toefje narcisme in de persoonlijkheid, die Sylvana er toe dreef te denken dat ze voorbestemd was om grote dingen te doen. Keep in mind, diezelfde Sylvana is feitelijk een meisje van de straat zonder enige opleiding, behoudens de machtiging tot het verantwoord vasthouden van een kappersschaar.
  Maar die realiteitszin bereikt de oppervlakte niet omdat ze ingelijfd werd bij RTL unilever. Meer schijnwerpers, meer aandacht. Als snel bleek dat het plafond van haar competenties niet al te hoog was en verzandde haar carriere in formats waarvoor Filemon Wesselink zn neus zou ophalen.
  .
  Dat was een prima moment geweest voor Sylvana om de aarde onder haar voeten te gaan voelen en zich als mens echt gaan ontwikkelen.
  .
  Sylvana koos er echter voor om haar liefde voor aandacht, uiterlijkheden en geld te omarmen in de figuur van Roland Kahn. Een multimiljonair, rijk geworden dankzij kledingmakende kinderhandjes in Bangladesh.
  .
  Tot zover een carrierepad waar dertien in een dozijn podiumbehoevende, aandachtsgeile meisjes zonder opleiding maar met grootheidswaan (hoi! Sylvie en Lieke) zich aan kunnen meten. Niet bijzonder hoogstaand, niet bijzonder chique, maar ach, het proberen te legitimeren van je bestaansrecht is menselijk.
  Wat vind Sylvana eigenlijk zelf? Haaar twitter bio laat niets aan duidelijkheid te wensen over: TV Host/ DJ/ Performancecoach/Public Speaker én Columnist.
  .
  Nu zou ieder van die beroepen op zichzelf, wanneer afdoende competent, afdoende zijn voor een volle werkweek, volledige zelfstandigheid en genoegdoening voor de verantwoording van de eigen persoonlijkheid. Het feit dat Sylvana allen in één is, legt een aantal zaken pijnlijk bloot: Sylvana is een jack of all trades, maar een master of none. Ze kan van alles een kleine beetje, maar excelleert nergens. En juist die tekortkoming moet verantwoord worden. U raad het al, het is uw schuld, u bent racist.
  .
  Sylvana heeft nooit de moeite genomen heeft zich als mens te ontwikkelen, raakte verslaafd aan aandacht en waande zich queen of the castle. Nu tijdens de midlife evaluatie blijkt dat ze voornamelijk uitblinkt in middelmatigheid, kiest ze er voor om het slachtofferschap te omarmen en daarmee de rekeningen te betalen. Het is op zn zachtst gezegd niet heel chique.
  .
  Als Sylvana zich oprecht zorgen zou maken over rascisme, discriminatie en slavenhandel, dan had ze in haar directe omgeving haar handen vol gehad aan het vechten tegen onrecht. Want zij weet immers dat discriminatie tussen Surinamers onderling vele malen intenser dan welke zwarte piet twitter beef dan ook. Zij weet ook dat de miljonairshand die haar voedde uit een moderne vorm van slavernij voortkwam. De selectieve verontwaardiging die Sylvana er op na houd, maakt haar het ultieme boegbeeld voor de zwarte lijst op radio 6.
  .
  Sylvana is een hypocriete, zelfingenomen, aandachtsverslaafde, beperkte begaafde zwarte vrouw die de defecten van haar persoonlijkheid buiten zichzelf zoekt en haar kleur gebruikt om dat te legitimeren. Dat ze daarvoor in plaats van een deugdelijke trap onder haar hol een podium krijgt, is bizar.

 45. Anoniem

  Nou, De Waarheid, volgens mij vind je Sylvana een erg interessante vrouw. Daarover verschillen wij van mening, maar dat staat los van het gebeuren bij DWDD. Ik ben het namelijk hartgrondig met haar eens. Is het nou zo moeilijk om een beetje respect voor een ander op te brengen? Natuurlijk is de term ‘zwartjes’ denigrerend, vreemd dat sommige mensen dit niet eens inzien.

 46. Aventura

  @Mark, Sylvana zei eerder al dat ze niets heeft tegen de term zwarte. Het gaat om de verkleiningsvorm erachter die het zo denigrerend maakt. Geef ik haar gelijk in, het is een akelig woord. Ik vind dat alleen zwarten de term zouden moeten mogen zeggen of niet, een beetje zoals zwarte rappers in de VS dat doen met het woord ‘nigga.’ Geldt ook voor ouderen, die zouden ook alleen het woord ‘oudjes’ moeten kunnen zeggen, verder niemand. Geloof me, ‘oudje’ of ‘zwartje’ is niet te vergelijken met ‘blanke.’ Wat is er mis met een beetje respect voor elkaar.

 47. Aanmehoela

  Op zich is het woord “zwartjes” denigrerend. Maar in dit geval is/was het niet zo bedoeld. Maar wat een ophef. Als de term “christenhond” valt hoor je niemand erover. Dat is misschien toch ook wel iets om over na te denken of niet Sylvana.

 48. donder

  wat voor kleur moeten wij dan zeggen he geeltje

 49. rakker

  @ de waarheid.

  Lekker om op deze manier een hypocriet wijf eens volkomen de “mantel uit te vegen”.

  Nou mijn “mop”: ik had nog nooit van deze mevrouw gehoord!!

 50. Anoniem

  Helemaal eens met de waarheid.
  Goed onderbouwd geschreven stuk dat nog klopt ook.

 51. w.t.f

  Ik wist niet dat ze terminaal was…

 52. Harry

  Wij zamelden vroeger aludopjes van melkflessen in voor de zwartjes. Goed doel en er zat niks denigrerends in dat woord. Tenzij om aan te duiden dat ze onze hulp nodig hadden.
  Nou zal SS vinden dat zwartjes tegenwoordig geen hulp meer nodig hebben en dat dat woord niet meer gebruikt mag worden. Totaal fout natuurlijk omdat de zwartjes Europa gaan overspoelen en dus wel wat hulp kunnen gebruiken.
  Normaal is zwartjes niet de term die ik bezig, maar ik vind wel dat ik dat gewoon moet blijven kunnen zeggen.
  Oh ja, ik ben geen racist.

 53. Vaas Klaak

  Zeg ‘De waarheid’, moet jij niet eens opbiechten dat ‘jouw’ tekst een exacte kopie is van mijn reactie op GeenStijl? http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/05/zei_daar_iemand_zwartjes_foei.html

  Wel een goed stukje tekst trouwens ;)

 54. Iago

  @Vaas Klaak

  Ah, ik dacht al dat De waarheid van die domme tikfouten maakte. Goed dat je zegt dat jij die debiel bent.

 55. Vaas Klaak

  @Iago
  Wat betreft spelling en interpunctie zou er zeker ruimte voor verbetering zijn. Aantal vervoegingsfoutjes ook. Ik lig er niet wakker van. Ik hoop u ook niet.

 56. Bralbert

  Heb jij dat nou ook?…
  Er staat hier een zak drop voor me.
  Daarop staat dat overmatig gebruik een laxerend effect kan hebben.
  Het schaamteloze misbruik wat allochtone schepsels maken van de nogal beladen termen “discriminatie” en “respect” heeft op mij een dergelijk effect.
  Tegelijkertijd krijg ik anti-perisitaltische darmbewegingen van de manier waarop de overheid deze mensen met die mentaliteit beschermd en afdekt.
  Een ideale manier om af te slanken, maar je krijgt er wel honger van, bij sommigen resulteert dat wellicht in een honger naar geweld. En dat is gevaarlijk want daarmee vallen we zomaar weer een aantal sporten naar beneden op de beschavingsladder.
  De meltingpot is prima, maar hij word ons nu in sneltreinvaart even door de strot geduwd. Politici wonen namelijk letterlijk en figuurlijk in een andere wijk.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.