Fons van Westerloo schrikt van rode cijfers RTL

Foto: RTLFons van Westerloo, de voormalig directeur van RTL én SBS, vond het ‘even schrikken’ toen deze week de kwartaalcijfers van RTL Nederland naar buiten werden gebracht. Dat bekent hij in zijn column in De Telegraaf. RTL draaide in het eerste kwartaal van dit jaar drie miljoen euro verlies, tegenover een winst van zes miljoen euro in het eerste kwartaal van vorig jaar. “De winstterugval bij RTL is des te opmerkelijk omdat het vlaggenschip RTL 4 enorm hoog bij de kijker scoort.

Volgens RTL ligt het aan tegenvallende advertentie-inkomsten en dat komt overeen met wat Van Westerloo ‘de laatste tijd hoort van directeuren van grote reclame- en communicatiebureaus’.

Zij zien volgens Van Westerloo een teruggang in de besteding aan tv-reclame op de grote open netten. “Adverteerders hebben nu mogelijkheden in de digitale wereld om mensen, met name jonge en specifieke doelgroepen, te bereiken.”

Daar RTL 4 de commercieel marktleider onder de tv-stations is, is er volgens Van Westerloo maar één conclusie mogelijk: “De kosten zijn niet tijdig aan de reclame-inkomsten aangepast.”

Van Westerloo slaagde er ooit in om RTL van een verlieslijdend bedrijf een winstgevend bedrijf te maken. Hij heeft een advies voor de huidige RTL-bestuurders Bert Habets en Erland Galjaard.

Als de reclamemarkt niet verder groeit, dan zal ook bij RTL in de programmabudgetten moeten worden gesnoeid om voldoende winst te blijven maken voor investeringen in de nieuwe verdienmogelijkheden.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen