Henk en Shula: ‘Wij zijn geen Kim Jong-un’

Henk Hagoort en Shula Rijxman, de twee grote bazen van de NPO die de steun van de afzonderlijke omroepen steeds verder zien afbrokkelen, vinden zichzelf geen tweekoppig monster. Dat vertellen ze vandaag in De Telegraaf. Omroepbazen als Jan Slagter (MAX) en Lennart van der Meulen (VPRO) hebben de centralisatieplannen van Henk en Shula omschreven als ‘Noord-Koreaans’, maar zelf zien zij dat niet zo. “Zo’n vergelijking met Noord-Korea snijdt door mijn ziel“, snikt Hagoort.

Henk en Shula komen vandaag in De Telegraaf met een charme-offensief. Een dubbelinterview moet het beeld dat zij hebben bijstellen. “Wij proberen de publieke omroep klaar te maken voor de 21e eeuw. Een bestel dat een belangrijke bijdrage aan de democratie blijft leveren“, zegt Hagoort.

Shula benadrukt ontzettend ’transparant’ te zijn. “Wij worden soms van een kilheid beticht waar ik mezelf helemaal niet in herken.

Henk en Shula willen dat de omroepen bijna al hun websites schrappen zodat hun eigen NPO.nl veel machtiger wordt. “Het publiek is niet gebaat met zevenhonderd sites waar je programma’s kan terugkijken. Wij steken liever het beschikbare geld in vijfenzeventig sites die echt iets toevoegen”, verweert Shula zich.

Ook de verjongingsplannen van de NPO – programma’s met te oude kijkers moeten verjongen of vertrekken – verdedigt ze. “Als je de aansluiting met nieuwe generaties wilt houden, moet je verjongen.

Hoe dat er precies uitziet? “Denk aan de gastenkeuze, welk publiek nodig je uit, hoe klinkt de tune en in welk tempo wordt een uitzending gemonteerd.

Verder krijgen de omroepen veel minder macht, omdat buitenproducenten straks ook een programma direct aan de NPO mogen aanbieden. “Het publiek heeft recht op het beste idee”, zegt Henk.

Kim-Jong un is de leider van Noord-Korea.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen