Beau: ‘The Phone was waanzinnig avontuur’

Foto: SBS ElvinBeau van Erven Dorens blikt terug op het kortstondige succes van zijn tv-formule The Phone als een ‘waanzinnig avontuur’. Dat vertelt de presentator in VARAgids. Het The Phone-avontuur begon op de tv-beurs in Cannes, toen het dure realityprogramma al was verkocht aan de AVRO. “Met een heel kleine zeilboot lagen we aan de Boulevard de la Croisette, tussen alle grote boten van tv-bedrijven, want wij hadden het geld niet om dat beursgebouw binnen te gaan“, zo vertelt hij.

Toch vergaten de tv-bazen de boot van Park Lane TV, het tv-bedrijf van Van Erven Dorens en Willem Brom, niet. “We hadden binnen twee dagen aan 53 landen opties op The phone verkocht. We hadden gewoon met iedereen afspraken gemaakt, ook met FremantleMedia, net als Endemol een gigantisch bedrijf.

Fremantle fungeerde als Park Lane’s makelaar. “Dan zei Freemantle: ‘We hebben het weer aan acht landen verkocht! Azië is binnen!’ Dat soort dingen. We hebben de hele dag champagne gedronken. In 2008 kregen we een Gouden Roos in Luzern en een jaar later een Emmy Award in New York.

Het was een ‘waanzinnig avontuur’, meent Van Erven Dorens. “Dit is het mooiste wat er bestaat, dacht ik, en: wat me ook overkomt, dit succes zal ik nooit evenaren. Dat is de mooie kant van het verhaal.”

Uiteindelijk was het snel gedaan met The Phone. “In vijftien landen is The Phone uiteindelijk gemaakt, maar nergens kreeg het een tweede seizoen. Wij dachten: wat is dit?

In Nederland zijn er drie seizoenen gekomen. “Bij ons kostte The Phone zo’n 80.000 euro per aflevering, in Amerika 1,3 miljoen dollar. Wij namen de kandidaten écht te pakken, waardoor je die spontaniteit krijgt. De Amerikanen hadden hen maanden van tevoren gecast.

Park Lane TV bestaat nog, maar ik ben er alleen bij betrokken met een handjevol projecten. Inmiddels ben ik een nieuw productiebedrijf gestart, Kale Jakhals.”

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen