Zwarte Tulp: de House of Cards van Videoland

Geplaatst op Mon 30 Mar 2015 om 13:26

Foto: Kastermans FotografieHet is een belangrijke dag voor RTL’s Videoland, de Nederlandse tegenhanger van de Amerikaanse online tv-dienst Netflix. Om vier uur ‘s middag gaat Zwarte Tulp in première, een speciaal voor Videoland geproduceerde dramaserie. De grote concurrent Netflix heeft met series als House of Card en Orange is the New Black al langer ‘eigen’ drama in de aanbieding, maar de primeur van de eerste grote Nederlandse VOD-serie is in handen van het (nu nog) veel kleinere Videoland.

Waar Netflix in Nederland naar verluidt bijna een miljoen abonnees heeft, moet Videoland het met 100.000 gebruikers stellen. Netflix heeft het voordeel dat de dienst al langer bestaat, bekender is en veel meer eigen producties heeft. Zwarte Tulp is Videolands eerste unieke productie.

Videoland-manager Anouk Noordervliet heeft als doel om uiteindelijk groter te worden dan Netflix. “Wij kennen de Nederlanders een beetje”, zegt ze op Spreekbuis.nl.

Volgens haar vinden sommige Nederlanders Netflix een beetje ‘eng’. “Ik bedoel met ‘eng’ een beetje ver weg. Ik denk dat Videoland er voor een breder publiek is. Videoland is daarbij een vertrouwd merk wat men al kent van de videotheek bij hun om de hoek.

Ik denk dat Netflix niet voor iedereen is. Ongetwijfeld is er een overlap in onze doelgroepen, maar ik denk dat we heel goed naast elkaar kunnen bestaan.

Zwarte Tulp, dat van RTL de kwaliteit van Penoza moest krijgen, is later vandaag beschikbaar voor Videoland-abonnees.
14 Reacties op “Zwarte Tulp: de House of Cards van Videoland”


 1. Mike

  Net of we een tientje per maand gaan betalen voor een paar afleveringen van Zwarte Tulp. De rest van Videoland bestaat uit oude RTL-series.

 2. A. Zijn

  @Mike Komt over een tijdje vanzelf op 1 van de RTL-Zenders terecht.

 3. Sean

  “Videoland-manager Anouk Noordervliet heeft als doel om uiteindelijk groter te worden dan Netflix.” Succes ermee, meid.
  Wat zeg je, Netflix? Marvel’s Daredevil over een anderhalve week? Kom eraan!

 4. Elwin

  Deze serie zal uiteindelijk wel op RTL4 worden uitgezonden. Zag er gisteren een promo van. Lijkt me gek als ze zo’n serie maken voor een selectief publiek dat er geld voor over heeft om die serie te zien…

 5. Esther

  Deze serie wordt binnenkort ook op RTL uitgezonden!

 6. dynamische dennis

  Netflix heeft naar verluid 900.000 abonnees in Nederland. Die hebben in die 2 jaar al heel wat meer data verzameld over het Nederlandse kijkgedrag dan Videoland. Dus ook zij “kennen de Nederlander een beetje”

 7. Jan Modaal

  Netflix, onthoudt welke afleveringen je gezien hebt. Videoland niet.
  Nelflix, wat er op staat kun je zien voor je abonnementsgeld. Videoland, de overgrote meerderheid van de content kost extra.
  Netflix, overzichtelijke apps, videoland, totaal niet intuitief, en niet goed zichtbaar wat ‘men’ van bepaalde content vindt.
  Netflix, veel nieuwe content per week, videoland, een enkele toevoeging.

  zo kan ik nog wel even doorgaan. En om eerlijk te zijn… Netflix eng, zelfs mijn digibete ouders gebruiken het met plezier.

  Nee videoland zie ik het niet worden tenzij ze echt gaan investeren in veel betere software en meer content.

 8. raymond

  Jan Modaal

  Mee Eens,

 9. Anonymous

  Netflix en Videoland kunnen beiden m’n kont kussen ik ga voor Popcorntime.

 10. raymond

  Anonymous
  Is ook een optie, alleen met virus risico

 11. Tvkijker

  Videoland is het nét niet..
  Zijn hem vooral in idd het onthouden waar je naar kijkt met films, en het afspelen van de film.
  Zonde, toen ik hoorde dat Videoland van RTL werd had Ik nu meer verwacht…

 12. Jan Modaal

  Ow ja nog een puntje. Ik werk op een school voor slechthorenden. Netflix ondertitelt (bijna) alle nederlandstalige content, videoland niet. Ook kun je bij netflix de ondertiteling aanpassen naar eigen smaak, uitzetten als je dat wil etc etc.

 13. Anonymous

  Heeft Netflix goed van Popcorntime afgekeken.

 14. Jan Modaal

  LOL hoe kun je afkijken als je de eerste bent die het doet? :P

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.