Thomas Erdbrink ‘wilde van die VPRO’ers af’

Foto: SBSThomas Erdbrink had gedurende de eerste opnamedagen van de vierdelige VPRO-serie Onze Man In Teheran flinke spijt dat hij met de serie had ingestemd. Dat bekent de presentator vandaag in het NRC. Het duurde de makers vier jaar om van Iran toestemming te krijgen voor de opnames, maar toen het eenmaal zo ver was, krabde Erdbrink zichzelf achter de oren. “In Iran word ik altijd in de gaten gehouden, als buitenlander en journalist, maar nu was ik echt met een circus op stap“, legt hij uit.

Het was behoorlijk wennen voor Erdbrink. “De eerste dagen wist ik niet hoe snel ik van die VPRO’ers af moest komen. Toen heeft regisseur Roel van Broekhoven me op een avond gebeld en gezegd, Thomas, als je nu niet meewerkt wordt het niks.

De twijfel van Erdbrink was er niet voor niets. “Mijn collega Jason Rezaian van The Washington Post was net gearresteerd en ik maakte me behoorlijk zorgen.

Toch zette de opmerking van Van Broekheven hem aan het denken. “Toen Roel dat zei voelde ik me alsof ik weer op de middelbare school zat. Ik heb docenten gehad me die ten einde raad waarschuwden mijn best te doen.

Dus toen ik Roel dat hoorde zeggen heb ik me herpakt en ben hard mee gaan doen. Ik ben trots op de serie, in de 12 jaar dat ik in Iran zit is er nog nooit zoiets uit Iran gekomen.

Onze Man In Teheran is nu twee keer te zien geweest op de zondagavond van NPO 2. Er keken beide keren een half miljoen mensen, een zeer behoorlijke score voor een documentaireserie.

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen