Henk Hagoort: ‘NPO 1 was snel weer in de lucht’

Foto: NPOHenk Hagoort, de baas van de Publieke Omroep, vindt dat NPO 1 donderdag snel weer begon met uitzenden. Dat heeft hij laten weten in Jinek. Vanwege de bizarre gijzelingsactie in het NOS-pand, ging NPO 1 ruim een uur op zwart en gingen ook uitzendingen op NPO 2 en NPO 3 niet door. Jinek vond dat de Publieke Omroep lang op zijn gat lag, maar Hagoort is het daar niet mee eens. “Dat is maar heel kort geweest“, aldus de tv-baas. “Dat komt door een voorziening die we hebben getroffen.

Hagoort was voorbereid. “Het bewustzijn dat we nu hebben over veiligheid heeft het afgelopen jaar tot maatregelen geleid, waardoor we vanavond gewoon op zender zijn. Was dit een jaar geleden gebeurt, dan waren NPO 1, 2 en 3 vanavond niet beschikbaar geweest.”

Die beschikbaarheid was er nu deels. “We hebben afgelopen jaar een voorziening getroffen in Hilversum, waardoor we kunnen blijven uitzenden, ook als het NOS-pand ontruimd moet worden. In dat pand zitten wij ook. Dat hebben we gedaan vanuit het klimaat waarin we leven.”

Overigens had Hagoort een gijzeling niet zien aankomen. “Ik heb niet met precies dit scenario rekening gehouden, maar er zijn in de afgelopen jaren wel pakketjes afgeleverd met een bommelding. Of er komen enveloppen binnen, waardoor ontruimd moet worden.

Op het moment dat dat pand ontruimd moet worden, gaat de eindregie ook dicht. Van daaruit gaat bij ons het signaal het land in. Dan ben je uit de lucht. Vorig jaar hebben we gezegd: ‘Dat moeten we niet riskeren, want de mensen verwachten ook dat we er zijn.’”

We moeten kunnen blijven uitzenden en daarom hebben we sinds dit najaar een voorziening, waardoor we een alternatief hebben.”

NPO 1 begon om negen uur weer met uitzenden vanuit Den Haag, waar Ron Fresen een geïmproviseerd extra Journaal presenteerde. Het Nieuwsuur op NPO 2 ging niet door. Jinek ging later op de avond wél door.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen