Albert Verlinde bezorgd om privacy Tarik Z.

Foto: RTLAlbert Verlinde vindt dat de NOS een aantal dingen verkeerd heeft gedaan op donderdagavond, toen een ontruiming van het NOS-gebouw leidde tot het op zwart gaan van NPO 1. Dat heeft hij laten weten in RTL Boulevard. Verlinde vindt het sowieso kwalijk dat gijzelnemer Tarik Z. herkenbaar in beeld is gebracht. “Ik vind dat best wel een dingetje. Je kunt er natuurlijk wel voor kiezen om op zo’n moment anders te besluiten. Je wist namelijk nog niet of die man een zware terrorist was.” 

Tarik Z. bleek uiteindelijk een verwarde jongen. “Je kon er ook voor kiezen om die jongen onherkenbaar te maken. Dan kun je nog die beelden laten zien en laten zien wat er gebeurd is. Maar je kunt hem wel onherkenbaar maken. Deze jongen was in één keer te zien. Half Delft en half Pijnacker wist in één keer wie hij was.”

De NOS heeft hier een bewuste keuze gemaakt, benadrukt Verlinde. “Als het live was gebeurd, had je geen keuze gehad, maar nu had je die keuze wel. Als je met z’n allen altijd zo voor die regel bent om criminelen en verdachten te beschermen…”

Verder vindt Verlinde het kwalijk dat NPO 1 tussen acht en negen uur op zwart ging en de NOS in die tijd ook niet communiceerde. “Ik vind het heel raar dat er geen verbinding was, terwijl we even later wel naar een cultuurprogramma op NPO 2 konden kijken, waar live geschakeld werd.”

Hij doelt op het live-programma Opium vanuit Amsterdam. “Waarom heeft niemand gezegd: ‘Race met z’n allen nu naar Amsterdam toe naar dat pand van AvroTros en ga daar vandaan een uitzending maken.’ Dat vond ik raar.”

Als de NOS in de studio van Opium tv was gaan maken, had het er een stuk beter uitgezien, vindt Verlinde. “We hebben een uur naar de oudejaarsconference van Ron Fresen zitten kijken. Als je in Amsterdam was gaan zitten, kon iedereen binnenlopen. Er was een studio en er was een verbinding.

Tot slot brieste Verlinde: “Waarom moesten er ineens twee programma’s tegenover elkaar staan? Zowel Jinek op NPO 2 als dat nieuwsprogramma op NPO 1. We zijn één omroep, maak één programma op NPO 1.”

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen