MAX baalt van Heel Holland Bakt-producten in AH

Geplaatst op Mon 15 Sep 2014 om 10:25

Omroep MAX baalt er stevig van dat er vanaf vandaag een Heel Holland Bakt-productenlijn te vinden is in Albert Heijn. Dat zegt omroepbaas Jan Slagter vandaag in De Telegraaf. Slagter heeft er niets mee te maken. “Heel Holland Bakt is van oorsprong een programma van de Britse publieke omroep, de BBC. In ons contract met de BBC is vastgelegd dat zij dit mogen doen. Ik wist het eerst niet eens; het staat in de kleine lettertjes“, aldus de tv-baas, die destijds mogelijk zijn leesbril kwijt was.

Publieke omroep mogen officieel niet dienstbaar zijn aan winst van derden. “Wij hebben hier niets mee te maken en we verdienen er ook niks aan. De BBC buit nu ons succes uit en daar baal ik van. Niet omdat we er geen geld voor krijgen, maar ik had het zelf nooit zo gedaan.”

Je mag ’programmagerelateerde producten’ op de markt brengen, maar dan denk ik eerder aan een dvd of een keukenschort. Een complete lijn doet ons programma geen goed“, vindt hij.

Slagter heeft het Commissariaat voor de Media op de hoogte gebracht. “Misschien leidt het er wel toe dat de we niet meer dit soort contracten af mogen sluiten.








24 Reacties op “MAX baalt van Heel Holland Bakt-producten in AH”


 1. Rene

  “Die destijds zijn leesbril kwijt was”. Serieus?? Lachwekkend!

 2. -_-

  Ze zijn weer lekker commercieel bezig daar bij de NPO.

 3. Pascal

  Dit lijkt me een grijs gebied. Van mij zou MAX de ” Merchandise ” vruchten mogen plukken van dit succes! Nu doet Albert Hein dit, die waarschijnlijk behoorlijk in de buidel heeft moeten tasten om deze merchandizing rechten van de BBC te verkrijgen.
  En ik dacht dat het nieuwe beleid van de staatssecretaris er eentje was dat omroepen meer commerciële activiteiten mogen ontplooien? Als dit ten goede aan programma,s komt waarom niet?

 4. Sean

  Dit is niet de BBC maar hun commerciële tak BBC Worldwide die programma’s, formats en merchandise verkoopt aan de rest van de wereld. Op zich niet erg, want ze gebruiken het geld voor hun programma’s. Misschien ook een idee voor de NPO die zo moet bezuinigen. Daarnaast is het succes van Heel Holland Bakt te danken aan het format van de BBC, hoewel dat perfect is uitgevoerd door MAX. Een voorbeeld van hoe het niet moet gaf de AVRO met Strictly Come Dancing, waarbij alles wat het origineel op de BBC en de eerste drie seizoenen Dancing With the Stars op RTL 4 (zelfde format, andere naam) goed deed overboord werden gegooid om het een platvloers programma te maken.

 5. Pascal

  @Sean : Mee eens, maar ik vind ook dat MAX er toch maar voor gezorgd heeft dat dit BBC format in Nederland zulke hoge ogen gooit. Dus zou Max daarvan ook een gedeelte van de vruchten mogen plukken. Overigens is het niet BBC worldwide maar BBC enterprises, die de commerciële tak vormt. Waarom in NL niet een NPO enterprises oprichten, net zoals de Duitsers dat doen met bijv. ZDF Enterprises?

 6. Sean

  @Pascal: Je hebt gelijk en ongelijk waar het BBC Enterprises betreft, het is hetzelfde als BBC Worldwide maar Enterprises is de voorloper tot 1995. Heb het net nog even opgezocht. Inderdaad zou het helemaal niet zo’n gek idee zijn om een NPO Enterprises op te richten. Misschien is dit uit te bouwen uit STER?
  Je hebt volstrekt gelijk dat het door MAX komt dat het format zo’n succes is, en eigenlijk zou MAX hier ook een slaatje uit moeten mogen slaan. Vreemd dat hierop niet gelet is bij de contractbesprekingen.

 7. Kaaskijker

  Albert Heijn en de BBC wisten dit al maanden zonder het aan Omroep MAX te vertellen. Pas nu het HHB-seizoen begint lanceren ze het. Heel chic. Juridisch is hier niets tegen te doen.

 8. Alex

  Het zou natuurlijk wel netjes geweest zijn als ze MAX even hadden ingelicht of zelfs om wat input / advies hadden gevraagd. Een lokale TV partner kan dan toch wat nuttig advies uitbrengen.

  Dat gezegd hebbende moet Slagter zich ook niet aanstellen en de zaken niet gaan verdraaien. MAX heeft succes dankzij de BBC en de BBC doet contractueel gezien niets fout. Zonder de BBC had MAX uberhaupt geen programma om uit te zenden. Zoals altijd blaast hij weer wat hoog van de toren…

 9. dunc

  Had zelf r geld willen hebben. En hoezo mogen ze er geen geld aan verdienen kijk boer zoekt vrouw die maakt reclame voor haar boeren servies. en kijk op de tros die maken reclame voor volendamse b artiesten met belasting geld in t buitenland nog wel

 10. watiserdan

  @-_-
  Mon 15 Sep 2014 om 10:31.

  Blinde ga eens beter lezen.. er staat dat npo/max niets mee temaken heeft en dit door bbc gedaan is…..

 11. Pascal

  Zit in deze deal er misschien ook producent Blue circle tussen? BC is 100% van Freemantle media en ra..ra… wie produceert dit format voor de BBC?
  Zou niet de eerste keer dat een producent bij de omroepen ” dingen door de strot duwt” .

 12. Rene

  Misschien moet Max dan maar met een Krasse Knarren lijn komen: Wandelstokken, Rolators, Incontinentie-luiers.

 13. anonymous

  In ieder geval, Omroep Max zit uh, gebakken…
  http://www.nu.nl/binnenland/3878087/helft-volwassenen-in-2019-vijftigplusser.html

 14. Roosje van de Boom.

  Ik kom echt NOOIT in die winkel van AH, en ik zal er nooit gaan komen ook, ik vind het `n vreselijke ongezellige zooi.
  Vrouwen/mannen aan de kassa zijn nooit vriendelijk, alleen tegen hun eigen bekenden, nee laat maar, ik rijd wel `n stukje verder om m`n boodschapjes t halen.

 15. Pino

  “Wij hebben hier niets mee te maken en we verdienen er ook niks aan. De BBC buit nu ons succes uit en daar baal ik van. Niet omdat we er geen geld voor krijgen, maar ik had het zelf nooit zo gedaan.”

  De BBC buit het succes van MAX uit? Volgens mij was het een succes in GB en heeft Jan Slagter het concept gekocht bij de BCC. Als hij zelf de kleine lettertjes niet laat lezen in dergelijke contracten loop dan nu ook niet te huilebalken ajb!

 16. Dan vale

  @Rene

  Moeilijk, hè, citeren! Wat jij daar schrijft, staat niet eens in het artikel en hetgeen er wél staat is gewoon een sneer van MC, geen quote van Slagter of van wie dan ook.

 17. Lorelei Lee

  ^ Hou daar nou eens mee op.

 18. Dan vale

  @Lorelei Lee

  Stomp op je bakkes!

 19. Lorelei Lee

  Lukt dat nog wel?
  Je hebt MS toch?

 20. sharon dijksma

  Wij bakken nooit .Wij laten het ons voorschotelen .Wij lezen nooit .Wij tekenen met de ogen dicht .Wij hebben geen bril nodig .Wij dromen nietsziende door vergaderingen heen .Afz Minister van Tomaten en andere groente .

 21. Werner

  @ Sharon Dijksma, hetgeen je omschrijft is typerend voor de PvdA, oftewel de PvdAllochtonen.
  Neem nog een big mac, er kan nog wel een vetrolletje bij, volgevreten doos.

 22. sharon dijksma

  O jeetje Werner toch .Heb je gisteren dat domme trio gezien bij Binnenhof .Dat stelletje domme lullaars .De een is in zijn vorig leven zeker een koppelbaas geweest .De ander had een gouden belasting-brilletje op .En Bram Peper de lullaar .Dat die man nog uit zijn stoel kan opstaan . Kleding verhuld nog al veel overtollig menselijk vlees aan het fossielen lichaam .Die man heeft alle Bic Maks restaurants opgevreten . Ik zelluf ben danig aan de tomaten schijt .

 23. Tim

  Op de website van AH waar de Heel Holland Bakt Merchandize aangeboden wordt, valt mij op dat er geen (r) registered of (c) copyright bij het logo staat. Dat betekend dat A) de merknaam (nog) niet geregistreerd is, of dat iemand bij Max, Blue Circle , BBC of AH heeft zitten te slapen. Volgens mij mag nu iedereen Holland Bakt producten op de markt brengen. Je kunt op diverse sites laten onderzoeken of HHB als merknaam is geregistreerd, maar daar moet je voor betalen.

 24. René

  @Dan Vale
  Het stond er aanvankelijk zoals ik geciteerd heb. Het werd dus als feit gebracht, pas later is daar ‘mogelijk’ tussengezet.

Televisienieuws



Mail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.