Raad voor Cultuur: ‘Publieke Omroep te links’

Foto: VARADe Publieke Omroep (NPO) is te links en grijpt te veel terug op bekende gezichten. Dat zegt Mathieu Weggeman, lid van het belangrijke adviesorgaan Raad voor Cultuur, in het Nederlands Dagblad. Volgens Weggeman is het geluid van de VARA oververtegenwoordigd. “Bij de koffieautomaat wordt ’s ochtends gepraat over wat er in De Wereld Draait Door en bij Pauw & Witteman is besproken. Alleen PowNews vertegenwoordigde het afgelopen televisieseizoen een ander geluid“, vertelt hij.

Met twee dagelijkse VARA-talkshows is de NPO te links, vindt Weggeman. “Er is sprake van een gebrek aan pluriformiteit en talentontwikkeling. Daardoor loopt de publieke omroep het risico te verworden tot eenheidsworst.

Weggeman vindt dat de NPO te veel vasthoudt aan oude namen. “Paul Witteman stopt met Pauw & Witteman omdat hij eerder naar bed wil, zegt dat hij een nieuw programma wil en krijgt dat zomaar. De publieke omroep grijpt steeds terug op het old boys network.

De NPO herkent zich niet in de kritiek. “De publieke omroep wordt door de meerderheid van de Nederlandse bevolking niet als links ervaren“, zegt een woordvoerder. “Dat laten we regelmatig onderzoeken.”

We bieden een pluriform aanbod waarin uiteenlopende perspectieven en opvattingen de ruimte krijgen. Dat sommige programma’s beter scoren dan andere betekent niet dat we te links en te weinig vernieuwend zijn.

De Raad voor Cultuur adviseert de regering over het cultuurbeleid in Nederland.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen