Jeroen Pauw maakt documentaire in Bangladesh

Jeroen Pauw is afgereisd naar Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, om zich te verdiepen in het lot van de miljoenen arbeiders aldaar. Het resultaat is in september te zien in een documentaire op Nederland 1. Dat heeft de NOS laten weten. Een gebouw van negen lagen, waarin vijf kledingfabrieken gevestigd waren, stortte in april 2013 in. Pauw gaat in de docu terug naar de plek des onheils. “Pauw constateert onder meer dat de werkomstandigheden nog steeds zeer slecht zijn.

Bij de ramp kwamen 1127 mensen om het leven, 2000 raakten gewond. De constructie van het gebouw, Rana Plaza, bleek berekend op vier verdiepingen, de kledingfabrieken waren er de laatste jaren illegaal bovenop gebouwd. In de fabrieken werd voornamelijk goedkope kleding gemaakt voor de westerse markt.

Veel fabrieken zijn volgens Pauw nog altijd levensgevaarlijk, een werkweek duurt niet zelden 80 uur en de betaling ligt ver onder een – zelfs voor lokale begrippen – leefbaar loon. Een lange dag werken levert een werknemer meestal nog geen twee euro op.

Ook stelt Pauw zich de vraag wat wij, de consumenten in het westen die de kleren kopen, kunnen doen om het lot van de textielwerkers in Bangladesh te verbeteren.

Het verslag is vrijdag 5 september om 21.30 uur te zien op Nederland 1.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen