Nooit eerder uitgezonden interview Pim Fortuyn op tv

Foto: Nick van OrmondtDe NCRV gaat een nooit eerder uitgezonden interview met Pim Fortuyn uitzenden op televisie. De beelden zijn dinsdag te zien in Altijd Wat op Nederland 2. Dat heeft de omroep vandaag laten weten. Het vraaggesprek vond vier dagen voor Fortuyns moord plaats in zijn woning. De NCRV besloot destijds het interview niet uit te zenden, maar komt daar nu op terug. “Het gesprek ging voor een deel over Europa en Fortuyn blijkt opmerkelijke uitspraken te hebben gedaan.

De politicus was een warm pleitbezorger van de uitbreiding van Europa. “Als premier zal ik vurig voor uitbreiding van Europa plieten, vooral vanwege de veiligheid en stabiliteit, maar ik zal het prijskaartje erbij doen“, zegt hij in het interview.

Fortuyn stelt er duidelijk bij dat hij vindt dat referenda een voorwaarde is. Hij noemt Europa een uniek politiek project dat door de Europese bevolking moet worden gedragen.

Als dat niet zo, zullen we nog meemaken dat wat we hebben opgebouwd, uiteen valt. Het cement zal toch moeten zijn dat de mensen voelen dat de verschillende volkeren bij elkaar horen.”

Het interview met Fortuyn wordt in de uitzending van Altijd Wat voorgelegd aan oud-LPF fractievoorzitter Mat Herben en PVV-kamerlid Barry Madlener, Hans Wiegel en Thiery Baudet, initiatiefnemer voor een referendum over de EU.

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen