BN’ers massaal tegen pestprogramma RTL 5

Foto: RTLBekende Nederlanders vinden dat RTL 5 een misstap begaat door een tv-serie uit te zenden waarin pestkoppen stiekem gefilmd worden op school. Dat hebben zij laten weten in onder meer WNL op Zondag en RTL Late Night. PvdA-prominent Gerdi Verbeet vindt het foute tv. “Dit helpt niet. Dit maakt alleen de problemen groter. Je moet ze oplossen. Als zo’n school het zelf doet om een kind te helpen, dan pak je iets aan. Dan is het geen sensatie. Het is goed bedoeld, maar niet gelukt.”

PVV-Kamerlid Fleur Agema is fel tegen. “Ik denk niet dat het goed is om met een verborgen camera zo’n programma te maken. Het is eigenlijk hetzelfde als dat voorbeeld van die camera’s op de eerste hulp“, zegt ze, verwijzend naar het RTL 4-programma 24 uur: tussen leven en dood, waarin patiënten stiekem werden gefilmd opde eerste hulp.

Agema: “Het lijkt wel een klein beetje normvervaging van wat we acceptabel vinden van wat we heimelijk opnemen van beeld- en geluidfragmenten. Het mag, maar netjes is het niet.”

Karin Bloemen vindt het ‘een inbreuk op privacy’. “Maar ook een manier om bloot te leggen wat werkelijk gebeurt. Je moet het alleen niet laten zien aan een groot publiek. Je moet het gebruiken om kennis te vergaren en dat gebruiken. Het uitzenden op tv is sensatiebelust. Maar om te signaleren werkt een geheime camera heel goed.”

Ondernemer Michiel Mol noemt het sensatie-tv. “Er zal vast wel iemand een nobele reden hebben, maar dit is niet de manier om het te doen.”

Ook Rob Kamphues denkt dat het geen goed idee is. “Wij merken bij De Reünie dat het heel stigmatiserend is om een pester op tv aan te wijzen. Degene die het doen zijn zich vaak niet zo van kwaad bewust. Ik vraag me af of je kunt voorkomen dat de pestkoppen niet toch gebrandmerkt worden.

Spike van Di-Rect vindt dat RTL 5 pesters zo een podium geeft. “Vaak zijn pesters degenen die aandacht willen en op deze manier geef je ze nog meer aandacht, zeker als ze anoniem blijven. Dan wordt het erger.

Ook RTL-coryfee Humberto Tan vindt het onverstandig van RTL, vooral na de omstreden ziekenhuisshow. “Ik zou denken: ik zou mijn vingers er niet meer aan branden. Ook als RTL zou ik mijn vingers er niet aan branden.

Ik vraag mij af of het pesten inderdaad stopt. Kinderen kunnen dit heel lang worden nagedragen. Er zijn ook alternatieven, zoals Over de Streep met Arie Boomsma. Daar komen pesters zelf naar voren én de scholen werken mee.

Project P, een programma van Johnny de Mol en Dennis Weening, gaat op maandag 28 april in première op RTL 5.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen