BNN met Het Grote Racisme Experiment

Foto: RTLSophie Hilbrand gaat voor BNN de thema-avond Het Grote Racisme Experiment presenteren. De uitzending is volgende week donderdag om 21.00 uur op Nederland 3. Dat heeft de omroep laten weten. Dertig nietsvermoedende jongeren komen terecht in een sociaal experiment waarin de blauwogigen als dommer en minderwaardig worden behandeld. “Maken de bruinogigen bezwaar tegen hun superioriteit of bevalt deze machtige positie ze wel?“, aldus BNN.

Hilbrand is blij met het programma. “Het Grote Racisme Experiment maakt het sluimerende proces van racisme inzichtelijk en invoelbaar. Hoe is het om puur op uiterlijk veroordeeld te worden?

Het is goed je daar bewust van te zijn, aldus Hilbrand. “De hele Zwarte Pieten-discussie maakt duidelijk dat racisme in onze samenleving aan de orde van de dag is.

Zodra een donkere Nederlander kritiek uit op een oer-Hollands feest dan is hij in de ogen van een groep Nederlanders meteen ‘die buitenlander’ die ‘terug moet naar zijn eigen land’, in plaats van een Nederlander die ergens kritiek op heeft. Op zo’n moment wordt het wij-zij-gevoel weer ontzettend blootgelegd.

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen