RTL denkt aan publiek geld voor commerciële zenders

Foto: Kastermans FotografieAls Nederland net als Griekenland zou stoppen met de publieke omroep, dan zou RTL-baas Bert Habets graag in dat gat springen. “Eerst kijken we of er een RTL-zender bij kan“, zegt hij vandaag in AD. Ook typisch publieke titels kunnen volgens hem bij RTL terecht. “Wat ik een boeiende discussie vind, is dat we misschien afspraken kunnen maken met de overheid over een klein stukje publiek geld waarmee we de genres die normaal niet bij ons aan bod komen, toch kunnen brengen.

Voor een aantal genres is een commerciële omgeving lastig. “We zullen een deel van de publieke omroep-programmering prima naar ons kunnen toetrekken. Voor het overnemen van educatie, een consumentenprogramma en kunst zal ik echter goed mijn huiswerk moeten doen om te kijken hoe dat haalbaar is.

Door titels deels met publiek geld te financieren, ontstaat er volgens Habets een situatie zoals de filmwereld die ook al kent. “Er zijn filmfondsen die ene gevarieerd Nederlands aanbod garanderen. Toch worden die filmtitels door commerciële partijen uitgebracht.Die mengvorm kan interessant zijn voor het tv-landschap.

Omroepveteraan en oud-RTL-baas Fons van Westerloo zegt in hetzelfde artikel dat vooral dure actualiteiten-tv en consumentenprogramma’s moeilijk op de buis kunnen bij commerciële tv-zenders.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen