‘RTL 5-soap Malaika is een ramp’

Het ligt er in Malaika te dik bovenop dat de RTL 5-soap gesponsord wordt door een kwartet van zorginstellingen. Dat vindt Willem Pekelder, tv-recensent van Trouw. De zorginstellingen proberen met Malaika een goed beeld te schetsen van de zorg. “De bedoeling is sympathiek, maar dramatisch is Malaika een ramp. Er moet met zoveel zorgbelangen rekening worden gehouden dat de dramaturgische beroepseer in een diepe narcose is beland“, schrijft de televisiekenner.

De sponsor heeft zich volgens Pekelder te diep in de serie genesteld. “Getuttebel over herintreden, belerende scènes over cultuurverschillen tussen allochtone en autochtone werkers, en daarnaast slecht uitgewerkte emoties (soms zijn spelers zomaar verliefd op elkaar, zonder dat je er ook maar iets van hebt gemerkt).”

Pekelder zet het liefst zijn tv uit bij al het zorgjargon. “Bij een zinnetje als ‘we streven hier naar continuïteit’ bijvoorbeeld. Bah, streven naar continuïteit, wat klinkt dat erg. Benieuwd of schrijver Johan Nijenhuis deze wollige wittejassen-taal ook op eigen initiatief uit z’n pen had geperst.”

Niet eerder werd een soap zo sterk door sponsors ingekleurd. Het aantal kijkers is inmiddels gedaald naar zo’n 150.000. Waarschijnlijk alleen nog maar zorgkoepels, beleidsambtenaren en strevers naar continuïteit.”

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen