NOS wint strijd om tv-rechten EK Voetbal 2016

De NOS heeft de rechten van het EK Voetbal 2016 in Frankrijk gekocht. Alle 51 EK-wedstrijden zullen rechtstreeks te volgen zijn bij de publieke omroep. Dat heeft de omroep woensdag bekendgemaakt. Als omroepbaas leidde Jan de Jong de onderhandelingen. “In 2016 vier weken topvoetbal kijken, zonder dat je daar extra voor hoeft te betalen als consument, zou wel eens een zeldzaamheid kunnen worden. De NOS probeert dat te voorkomen“, zo laat hij weten.

Het uitzenden van grote sportevenementen als het EK Voetbal blijft ’topprioriteit’ voor de NOS. “Letterlijk heel Nederland kijkt, luistert en leeft mee tijdens zo’n groot evenement. Oranje en het voetbal is van ons allemaal. Alleen door sport blijft de publieke omroep ook echt breed en ook echt van iedereen.”

Toch moet de NOS ook afscheid nemen van bepaalde sport. “De volgende uitdaging is het binnenhalen van de rechten van de Eredivisie óf de UEFA Champions League. Beide kunnen we ons helaas niet meer veroorloven.

Wat De Jong voor het EK Voetbal heeft betaald, kan hij niet zeggen. “Dat is geen kwestie van niet willen, maar we mogen het contractueel niet.  Wat ik wel kan en wil zeggen, is dat de prijs die we nu hebben betaald in lijn ligt met die van voorgaande edities van het EK voetbal.

In 2016 gaat het EK Voetbal van 16 naar 24 deelnemers. “Dat betekent meer wedstrijden per dag en na de groepsfase een extra ronde met de beste zestien ploegen van Europa. Een wereld van verschil met het eerste EK dat de NOS ooit uitzond, veertig jaar geleden: toen deden vier landen mee“, memoreert hoofdredacteur sport Maarten Nooter.

De Europese voetbalbond UEFA verkocht de rechten via een aanbesteding waarop alle Nederlandse zenders konden intekenen. De tenderprocedure werd gecoördineerd door het internationale rechtenbureau CAA Eleven.

De komende jaren zendt de NOS in elk geval de Olympische Spelen van 2014 (Sotsji) en 2016 (Rio de Janeiro), het EK Voetbal van 2016 en de WK Voetbals van 2014 (Brazilië), 2018 (Rusland) en 2022 (Qatar) uit.

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen