‘Geknip in films niet of nauwelijks te merken’

De commotie over het knippen in films, is volgens RTL 5 onterecht. De kijker merkt het nauwelijks als een film 12 plus-proof is gemaakt. Dat heeft de tv-zender laten weten op Facebook. Na het knippen van een sleutelscène uit 127 Hours vragen veel kijkers zich af of zij geen scènes missen in films op televisie. Zaterdag bleek RTL 5 ook te hebben geknipt in Oscar-winnaar True Grit. “In bijna alle gevallen is het niet of nauwelijks te merken dat een film aangepast wordt“, aldus het station. 

RTL 5 past films aan als zij de leeftijdsgrens 16 plus hebben, maar ze deze toch op prime time wil uitzenden. Films voor 16 plus mogen volgens het NICAM, de organisatie achter de Kijkwijzer, pas na tien uur ’s avonds op de buis komen.

Hele bloederige of gewelddadige scènes worden uit de film gehaald om de film 12 plus-proof te maken. “We gaan hier heel sucuur mee om en het gaat vaak om enkele seconden. Het is een onderlinge afspraak tussen zenders en de NICAM om ons hieraan te houden“, legt het station uit.

Het gebeurt niet alleen in Nederland, ook in andere landen doen zenders en filmproducenten kleine ingrepen in films om deze geschikt te maken voor een bepaalde leeftijd.”

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen