RTL knipt wel vaker in speelfilms

RTL knipt wel vaker in speelfilms om ze geschikt te maken voor uitzending op tv. Dat vertelt een woordvoerder van de zendergroep aan de NOS. Filmfans waren woest toen RTL 5 zaterdag het slot van de met Oscars overladen film 127 Hours verminkte, maar ook in de tv-première van de filmhit Black Swan, een week eerder, miste een scène. “We willen graag grote films kunnen uitzenden om 20.30 uur, en daardoor moeten we soms concessies doen“, legt een zegsvrouw uit.

Films die om half negen beginnen moeten volgens de Kijkwijzer bedoeld zijn voor kijkers van twaalf jaar en ouder, maar de bloederige, meest belangrijke scène aan het eind is dat niet. “Deze film was normaal gesproken voor 16 jaar en ouder, en door deze scène eruit te halen zou hij wel voor 12-plussers te bekijken zijn.

Wel wordt er volgens RTL altijd goed gekeken of het verhaal niet wordt aangetast. “Een film moet natuurlijk wel goed te bekijken blijven.

Dat de bloederige scène na tien uur ’s avonds te zien was, het moment waarop 16 plus-films mogen beginnen, is volgens Denise Rovroy van de Kijkwijzer niet relevant. “Bij de ene film zit zo’n scène aan het begin, bij andere films tegen het eind. Het is lastig om dat per film te gaan bepalen.

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen