Matthijs van Nieuwkerk blijft kijkers verliezen

Geplaatst op Thu 17 Jan 2013 om 13:06

De late night-show De Wereld Leert Door van Matthijs van Nieuwkerk blijft kijkers verliezen. Na 420.000 kijkers op maandag en 340.000 kijkers op dinsdag, zaten er woensdag nog maar 190.000 kijkers klaar. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Ten opzichte van de première is De Wereld Leert Door nu 55 procent van haar kijkers verloren. Met de aflevering van woensdag scoorde zij maar liefst 54 procent onder het avondgemiddelde van thuiszender Nederland 3. 

Tv-recensent Marcel Peereboom Voller van De Telegraaf begrijpt het wel. “De onderzoekers worden te vaak gedwongen om in herhaling te vallen, omdat Matthijs dan wil weten of hij wel goed heeft begrepen wat zij zojuist vertelden“, vertelt hij.

Dit doet hij om te zorgen dat het u niet boven de pet gaat, maar de geïnteresseerde kijker heeft die begeleiding vast niet nodig.”

De Wereld Leert Door is elke werkdag om 22.30 uur te zien, vlak voor PowNews, dat woensdag 282.000 kijkers trok.
26 Reacties op “Matthijs van Nieuwkerk blijft kijkers verliezen”


 1. J Meijer

  Aflevering 1 was leuk, aflevering 2 was niet mijn interesse gebied, aflevering 3 moet ik nog zien. Ik denk dat het erg afhangt van wat er word besproken in de uitzending.

 2. Mike

  Dit programma is echt ONTZETTEND saai.

 3. Simon

  Probleem is denk ik vooral de lengte van het programma (+/- 12 minuten) en het tijdslot. Het is moeilijk om kijkers te trekken naar zo’n kort programma. Op Nederland 1 en 2 zijn er geen programma’s die om half 11 zijn afgelopen, dus er zullen weinig mensen aan het zappen zijn rond dat tijdstip. Tot slot is er het probleem van de lead-in. Op Nederland 3 is deze rond half 11 erg laag, zo had het programma dat gisteren voorafgaand aan de Wereld Leert Door werd uitgezonden nog geen 300.000 kijkers. Afgelopen maandag was dit anders, toen de programma’s voorafgaand minimaal 500.000 kijkers hadden.

 4. Cheio

  Matthijs kan het niveau niet aan van zijn gasten.Kijk bij ali-z,jantje shit,barbie en britt kan hij zich er nog wel uitlullen.Maar deze mensen ja……………………….een beetje dom,matthijs.

 5. Peter

  Ik denk dat dit een kort projectje zal worden gezien de kijkcijfers. Ze kunnen beter de aandacht geven aan DWDD dan aan dit programmaatje.

 6. Mr. Neelix

  Het is duidelijk een proefballon, maar het kan beter in DWDD of een ander langer programma geïntegreerd worden. Het is gewoon te kort en op een ongunstig tijdstip. Het idee op zich is natuurlijk goed.

 7. Mieke

  Matthijs is een prima entertainer, maar voor een wetenschappelijk programma ongeschikt.

  Andere presentator (iri intro en vraag aan het einde weglaten, zonde van de tijd) en dan 20 a 25 minuten en je hebt een leuk programma.

 8. SD

  “Tv-recensent Marcel Peereboom Voller van De Telegraaf begrijpt het wel”

  Ik ook, heb ik geen TV recensent voor nodig, namelijk het tijdstip (zie reactie van @Simon)

 9. Huurd

  Je merkt wel dat het bij de publieke omroep om kwaliteit gaat, en niet om de jacht op kijkcijfers. ;)

 10. Mark

  Zelfde geval als die dagelijkse VI op RTL 7: overdaad schaadt. Komt volgend seizoen niet meer terug. Is trouwens niemand in geinteresseerd in dat wetenschappelijk gewauwel.

 11. andre

  Ze willen teveel. Niet alles met DWDD is gelijk een succes.

 12. T. Osti

  Juist de kleinschaligheid en de duidelijk aanwezige interesse van de presentator maakt dit een erg goede aanvulling op de PO.

 13. Yup

  Vind het al knap dat er mensen zijn die een reguliere DWDD editie kunnen uitzitten. 2x per dag ‘drammerige Thijs’ op je scherm is inderdaad een beetje overkill m.i.

 14. Annemarie

  Het programma zou beter “Matthijs leert door” kunnen heten. Zijn fascinatie voor Beta-studies en onderzoek herken ik wel, ik ben zelf ook een erge Alpha. Maar dat betekent dat alleen “dummies” zich aangesproken voelen door dit programma. En anderen vinden Matthijs een dummie. Wat ie ook is op dit gebied! En er zijn maar weinig aansprekende, inspirerende wetenschappers. Dus het programma is helaas geen lang leven beschoren, denk ik.

 15. Jeep

  He kan mij -na 3 afleveringen- ook niet echt boeien. De onderwerpen zijn te specifiek en je mag al blij zijn als de gast op een boeiende manier kan vertellen….

 16. De Wereld Draait

  Ben blij met De Wereld Leert Door. Jammer dat het niet ‘scoort’, het verdient beter! Het aantal kijkers moet niet de doorslag geven, wel het feit dat een omroep een dergelijk interessant programma durft uit te zenden. Jammer alleen van het tijdstip.

 17. Babs

  Niet alles wat Mattijs doet verandert in goud natuurlijk. Maakt niet uit. Snel stoppen met dit dingetje. De megalomanie van Mattijs en Djoekie of zoiets is hiermee een beetje doorgeslagen.

 18. Multi

  Matthijs is gewoon een domme kloot, net zoals de rest van de zakkenvullende Avro presentators

 19. jannes kort

  Dwdd draait door is al jaren niet leuk meer!

 20. Wendy

  Hoe heette dat programma op de late avond wat slechts 2 weken heeft gedraaid? Dat was wel leuk…. en daar keken 500.000 mensen naar…. misschien gewoon dat weer uitzenden….

 21. hihi

  Multi, Matthijs is dan ook geen Avro-presentator.
  Kijk, je kunt het wel interessanter maken enzo, als het gewoon een volledig uur is. Dat is net als bij DWDD zelf, veel onderwerpen weinig tijd, nogal wiedes dat de presentator dan er doorheen moet jakkeren.

 22. Niek

  Het zou de heer van Nieuwkerk, evenals de overige presentatoren van de publieke omroep sieren, indien zij het lef zouden tonen zichzelf kritisch onder de loep te nemen, nu het thema “graaiers” zeer actueel is. Geen onderwerp blijft doorgaans ongemoeid zolang men zelf maar buiten schot blijft. Het complete leger van bijdehandse programmamakers staat voortdurend klaar hun gifpijlen af te schieten op alles en iedereen. Eenzijdig en voorspelbaar is het commentaar van altijd weer dezelfde personen met Mulder als uiterst irritante allesweter. Steeds meer en vaker worden de irritaties die deze mensen oproepen besproken bij de koffieautomaat.

 23. Anonymous

  Werd gisteren niet door Matthijs gepresenteerd.

 24. BRAAK

  De teloorgang van een arrogant mens is begonnen, op naar de commerzielen nu je marktwaarde in elkaar stort Matje, welkom bij MAX2, zijnde SOS6 en dan kan je bij Jochem van Gelder op het bankje gaan zitten.

 25. Ronald

  Bron; De Telegraaf. Moehahahaha. Totaal niet relevant dus die recensie want er hoeft maar Vara boven te staan en men vind het niks. Zwart -wit denken.

 26. Kaaskijker

  Voor mij is de grote reden dat ik middenin Nieuwsuur bewust moet zappen naar ned 3, en na 12 minuten weer terug ga naar Nieuwsuur want PowNews trek ik echt niet. Wellicht hebben Nieuwsuur en DWLD de zelfde groep geïnteresseerden en dat wringt op het moment dat er veel gebeurd in Mali en Algerije. Wetenschap is wel iets waar ik altijd naar kijk en lees, dus ik blijf DWLD trouw.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.