Paul de Leeuws oneindige energie in De Entertainer

Foto: Fred de GrootHet afgelopen jaar heeft Paul de Leeuw zich laten volgen door camera’s en het resultaat is zaterdagavond te zien in de VARA-docu De Entertainer. “Het was voor Paul een sleuteljaar“, stelt documentairemaker Cees Overgaauw. De Leeuw verborg zijn twijfel niet voor de camera. “Hij is inmiddels vijftig en vroeg zich af: doe ik er nog wel toe? Hij is dat gevecht aangegaan. In dat proces vond ik zijn creativiteit en leiderschap echt opmerkelijk. Hij heeft zo’n oneindige energie.

Tijdens de voorbereidingen van de tv-show Pau!l was dat mooi zichtbaar, stelt Overgaauw. “Hij ziet alles, weet alles, bedenkt alles, is de motor van alles. En elke vorm van laksheid wordt door hem meteen opgemerkt en met woede afgestraft.”

Overgaauw heeft gekozen voor een documentairestijl waarin De Leeuw sec gevolgd wordt. “We hebben er bewust voor gekozen om geen commentaren en interviews te gebruiken. Het is een fly on the wall-registratie van zijn leven.”

Hij mocht bijna overal filmen. “Overigens zijn we niet bij hem thuis geweest. Dat was een strikte voorwaarde van Paul, die we hebben gerespecteerd.”

De Leeuw heeft de film al gezien. “Tijdens de vertoning op het Nederlands Film Festival zat-ie twee stoelen verderop. Daat zag hij de film voor het eerst. Vanuit mijn ooghoek zag ik allerlei emoties van zijn gezicht afstralen en op het eind hoorde ik hem schaterlachen.”

Hij greep daarna mijn hand, sloeg op m’n pols en zei: ‘Goh… oké!’ Dat was voor mij genoeg.”

De Entertainer is om 22.05 uur te zien op Nederland 1.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Martien Meiland klaagt voortdurend over de fans die hem miljonair hebben gemaakt. Wat vindt u daarvan?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen