De Gouden Eeuw kostte 2,5 jaar en 1,7 miljoen euro

Na het succes van De Oorlog en De Slavernij krijgt de kijker dinsdagavond de nieuwe geschiedenisserie De Gouden Eeuw voorgeschoteld. Er is maar liefst 2,5 jaar en 1,7 miljoen euro ingestoken. Dat vertelt presentator Hans Goedkoop in Spits. Een deel is betaald door het Nationaal Historisch Museum, SNS en VSBfonds. “Het was vrij krankzinnig. Meer dan ambitieus. Maar ik vind dit gewoon waanzinnig leuk. Ik dacht: oké, er zal altijd wel iets sneuvelen, maar we gáán gewoon.

In die 2,5 jaar heeft Goedkoop plezier gehad, maar ook tegenslagen gekend. “Als we er even doorheen zaten, was het onderwerp zelf heel inspirerend. Dat doordenderen en improviseren; dat hebben wij in het klein.

In het groot vond dat volgens Goedkoop plaats in de gouden eeuw, het onderwerp van de nieuwe reeks. “Die enorme energie en dat improvisatievermogen in de zeventiende eeuw, die enorme flair ondanks crises en gedoe, de manier waarop iedereen zich overal in gooide, weer iets uitvond en ontdekte. Dat is wel gaaf!

Het was wel moeilijk om te maken, zeker in vergelijking met De Oorlog en De Slavernij, stelt hij. “De Gouden Eeuw is natuurlijk erg lang geleden. Dat maakt het ingewikkeld, omdat er geen bewegend beeldmateriaal van is. Bovendien was de wereld vreemder, dus je moet er meer bij uitleggen voordat je gelijkenissen gaat zien met onze wereld.

De Gouden Eeuw begint om 20.25 uur op Nederland 2.

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen