Sport, films en series op nieuwe tv-zender FOX

Geplaatst op vr 30 nov 2012 om 11:20

Nederland krijgt een nieuwe tv-zender die sport, films en series gaat uitzenden: FOX. Op dat kanaal kunnen vanaf 2014 ook de voetbalsamenvattingen worden uitgezonden. Dat schrijft De Telegraaf vrijdag. Raymond van der Vliet, directeur FOX International Channels, stelt dat de eventuele FOX-zender een open net zal zijn. “FOX staat voor sport en entertainment. Het voetbal speelt daarin een grote rol. Kijk je naar entertainment, dan denkt de zender aan series en films.”

Hij belooft geen zender met uitsluitend buitenlandse import. “We zullen er niet voor weglopen om ook Nederlandse series of films aan te schaffen. Maar grote spelshows ontwikkelen, zoals een aantal tv-makers dat hier doet, past niet bij FOX.

De lancering van de Nederlandse FOX is mogelijk nu de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) het licht op groen heeft gezet voor de overname door FOX van Eredivisie Media & Marketing.

FOX sloot deze zomer een deal voor een miljard euro voor twaalf jaar, waarbij ze een meerderheidsbelang van 51 procent kreeg in het bedrijf dat de uitzendrechten van de eredivisie exploiteert.

In 2014 zijn de rechten weg bij de NOS en kunnen die verhuizen naar het open FOX-net.
48 Reacties op “Sport, films en series op nieuwe tv-zender FOX”


 1. Mike

  Series en films? Dat doen RTL 5, RTL7, RTL 8, Net 5 en Veronica toch ook al?

 2. JaJa

  Eigenlijk een terugkeer, we hebben hier al eens Fox 8 gehad toch?

 3. Daan

  Weet iemand hier wie van de 2 CO een contract voor series en films heeft met FOX? Deze zal hierdoor de series en films verliezen.

 4. ramon

  @JaJa dat is niet helemaal dezelfde. Dit zal voornamelijk Amerikaans product worden ben ik bang.

 5. tja

  Mooi, dan kan dat op de plek van SBS6 komen. !!!!

 6. TERMINATOR

  “In 2014 zijn de rechten weg bij de NOS en kunnen die verhuizen naar het open FOX-net”.
  Wishful thinking, MC ? Een grote wens van jullie samen met jullie bloodbrothers van de Telegraaf ? Het is nog lang geen gelopen race, AD:

  NOS
  De NOS gaat zich er hard voor maken om ook na het seizoen 2013-2014 de samenvattingen van de eredivisie te blijven uitzenden. Algemeen directeur Jan de Jong zei dit vrijdag in het Radio 1 Journaal in een reactie op de goedkeuring van het plan van het Amerikaanse tv-netwerk Fox om een meerderheidsbelang te nemen in Eredivisie Live. ‘We moesten op deze goedkeuring wachten. We gaan nu zeker proberen om de rechten te houden. We kunnen zeker niet onrealistisch bieden, want we hebben te maken met bezuinigingen. Maar we zitten nog in de wedstrijd en we gaan proberen te scoren’, aldus De Jong. De NOS had al een akkoord bereikt over het uitzenden van de samenvattingen in het seizoen 2013-2014.

 7. Peter

  Wordt dan gewoon Fox, en niet Fox Sport als er ook andere programma’s worden uitgezonden?

 8. Peter

  Mocht de NOS die samenvattingen toch gaan krijgen, dan moet ik het nog maar zien of dit Fox er daadwerkelijk ook gaat komen. Zonder samenvattingen is het station echt niet levensvatbaar, zie de eerder mislukking van Fox hier in Nederland.

 9. Daan

  @ Terminator: beetje naief he?! Deze man komt met veel geld naar nederland om een succesvolle zender neer te zetten. Hij zal er zeker voor zorgen dat hij meer biedt dan de NOS, die een beperkter budget heeft. Dat hebben we ook gezien toen Talpa begon, daar kon de NOS ook niet tegenop.

 10. andre

  Wat een slecht artikel van de telegraaf. in Europa opereert NewsCorp onder de naam SKY. Je hebt oa SKY Deutsland en SKY Italia.

 11. wolfgang

  Waar is de aanname op gebaseerd dat het betaald voetbal nog steeds zo populair is? ZIJN DE MEDIA NIET GEFORCEERD BEZIG EEN NIET MEER REALISTISCH BEELD NEER TE ZETTEN UIT GELDELIJKE MOTIEVEN ??? Sporten als hockey, tennis winnen ontzettend snel aan populariteit, media pas jullie aan de werkelijkheid is inmiddels een heel andere.

 12. Testbeeld

  Volgens mij heeft Murdoch (=Fox) de TV rechten van de Eredivisie voor 12 jaar gekocht. De samenvattingsrechten liggen dus ook bij Murdoch. Als hij zijn eigen open-net kanaal heeft, is er dus geen enkele reden om die samenvattingsrechten aan de NOS (of desnoods SBS of RTL) te verkopen. Live voetbal dus op Eredivisie Live, samenvattingen op FOX.

 13. Anoniem

  Zo’n 1/3 van de kijkers (ongeveer 1 miljoen) liep weg, als de samenvattingen niet bij de NOS te zien waren!

  Niemand, niemand doet dat beter dan zij.

 14. Testbeeld

  @wolfgang. Voetbal is nog steeds dé nummer 1 sport in Nederland. Kijk naar de kijkcijfers bijvoorbeeld. Al eens een tennisfinale of een hockeytoernooi meegemaakt waar een paar miljoen TV kijkers ‘aan de buis gekluisterd’ zaten. Vergelijk de toeschouwersaantallen van de thuiswedstrijden van Bloemendaal of Kampong eens met die van Ajax of Feyenoord. Nee, voetbal is en blijft nog wel een tijdje nummer 1.

 15. k:Alex

  Daar gaat Endemol sport

 16. Den Draaiert Joost

  Ach wel ja, er zijn nog niet genoeg zenders in dit van labiele vergeven land……

 17. flap

  @Daan – Dat is RTL. De broadcast group (FIC) en 20th Fox zijn aparte bedrijven dus RTL, als ze willen, kunnen gewoon zaken blijven doen.

  @Terminator – Klopt, de NOS kan gewoon een bod plaatsen. De verwachting is echter dat door de bezuinigingen ze maar beperkte middelen hebben. Bovendien, past het super commerciele voetbal nog wel bij de NOS?

  @peter – Ja, gewoon FOX – niet FOX Sport dat heeft de Telegraaf bedacht.

  @Andre – Onzin. Newscorp heeft maar een beperkte belang in BskyB. Newscorp opereert onder de naam FIC in Europa.

  @K;Alex – Waarom? Endemol kan toch gewoon blijven produceren?

 18. De Jong

  Fox moet vooral niet vergeten om een drietal ”talenten”jachten te gaan uitzenden.

 19. Hans

  Ik vraag me sterk af of Fox (weer) een eigen open kanaal gaat opzetten. Dat hebben ze in het verleden geprobeert. Toen stond ook op de planning om de samenvattingen van de eredivisie over te nemen. Uiteindelijk hebben ze de zender Fox8 aan SBS verkocht, omdat ze het toch niet zagen zitten.
  Ik denk eerder dat dit een tactisch spel is. Om SBS en RTL bang te maken. Om ervoor te zorgen dat de reachten van de samenvattingen zoveel mogelijk gaan opleveren.

  Zeg nou zelf. Waarom zou Fox zoveel geld en moeite investeren om hier een zender te beginnen. In het kleine Nederland valt namelijk weinig winst te behalen voor zo’n groot concert als News Corp. Er zijn al zoveel algemene zenders. De winstmarge is gewoon laag. Ze hadden ook op SBS kunnen bieden toen die in de verkoop stond. Dat hebben ze volgens mij ook niet gedaan. Vind het maar een raar verhaal. We zullen zien wat ervan komt.

 20. Insider

  Fox gaat opzoek naar een Goede strategische partner.
  Zo wordt het een snelle manier om veel invloed te krijgen.
  Mislukken van een zender is nooit leuk en wil niemand.
  De eredivisie is in nederland voor veel mensen belangrijk.
  Sommige gaan door het vuur gaan als het om sport gaat.
  Vandaar dat ook de sbs groep wel brood ziet in deze deal.
  Met een verleden met fox 8 is de optelling niet zo moeilijk.
  Opgeteld met de input van de huidige eigenaren helemaal niet.
  Zie zelf wel een leuke jointventure tussen fox en sbs ontstaan.
  Dan zijn de kosten voor ieder laag en de opbrengsten hoog.

 21. bass

  Hoop poeha wat niet zal werken , voetbal aangevuld met goedkope Amerikaanse rotzooi wat er op al die andere zenders al genoeg te zien is.
  Dit verhaaltje van de Telegraaf is trouwens allerminst zeker daar er gewoon op los gefantaseerd is en dat is bij dit krantje redelijk normaal

 22. Daan

  Het zal Fox net zo vergaan als Sport7 en Talpa. In 2015 zijn de samenvattingen weer terug bij de NOS.

 23. TERMINATOR

  @Daan 11:41. Dan zou ik niet naïef zijn maar Jan de Jong, en daar lijkt hij mij de persoon niet naar. De NOS zou de samenvattingen kunnen houden en dienen als kwaliteitsreclame voor de live uitzendingen van FOX. NOS Studio Sport heeft nu eenmaal een sterke reputatie en weet miljoenen kijkers vast te houden. Maar ik ben geen expert in deze. En wat Talpa betreft, tja, dat drama kennen we, een groot deel van de kijkers haakte af, dus duur kopen is geen garantie voor succes.

 24. NG

  Niet goed het artikel uit de Telegraaf gelezen, het is nog niet eens zeker dat Fox een eigen zender begint. Ze hebben echter in de periode 2014-2020 het recht om de samenvattingen voor zichzelf te houden. Hierna moeten ze weer op de markt komen en mag iedere zender bieden. De NOS is ze dus in principe straks voor zes jaar kwijt, of Fox moet iets anders willen. Ik verwacht geen eigen televisiezender (ze hebben al meerdere zenders, zoals NGC, 24kitchen en Foxlife), maar dat ze bijvoorbeeld gaan samenwerken met RTL of SBS.

 25. Henk

  Wat een gezeur allemaal. Voetbal, sport en entertainment is al jaren gratis te vinden op het internet. Kansloze missie van FOX.

 26. Hans

  Wel grappig dat iedereen toen zo tegen Talpa was vanwegen de samenvattingen die ze uitzonden. Snap dat enorme verzet ook nooit over reclame. Dat hele voetbal druipt van de commercie, ook bij de publieke omroepen. En het dan erg vinden dat er tijdens de samenvattingen reclame wordt uitgezonden. Vergeet niet dat wanneer het naar RTL, SBS of FOX gaat weer hetzelfde gebeurt. Gaan dan ook alle kranten en media weer de aanval inzetten op RTL, SBS of FOX? Als het om voetbal gaat is Nederland soms zo hypocriet.

 27. easynewslinx.nl

  yes, blijven er eindelijk miljoenen over voor goede programma’s!

 28. bamibal

  Samenvattingen nog wel op zondag maar niet meer om 19.00 uur!!!!!

  het word nu pas om 20.00 uur of zelfs nog later!

 29. Levi

  Hoewel dit idee nooit zal worden uitgevoerd, zou FOX echt perfect op de plek van SBS6 passen. Op die plek hoort een tweede sterke commerciele partij die, gezien de bovenstaande tekst, tenminste geen tweede RTL is. Iets dat SBS nu wel is en wil zijn.

 30. Bart V. heeft een tV.

  @ Levi: Zeg nooit nooit. In een krimpende markt praat nu iedereen met iedereen. Van John de M. weten we dat hij het kennelijk nodig vindt om het voetbal in Nederland op zijn kanaal te krijgen. (Sport 7 & Talpa) Fox kan zelf zo’n open kanaal opstarten, of NGC ombouwen, (NGC met Eredivisie Live in het pluspakket) maar als het via een bestaand kanaal kan (TV 10 B.V. is een aparte onderneming met een kanaal waar nu Veronica op uitzendt). Voor SBS is het betrekkelijk eenvoudig om een deel van deze B.V. door te verkopen aan Fox. Maar we zullen zien, in Luxemburg zijn ze ook niet aan het slapen.

 31. Dex

  We hebben al FOXlife in Nederland

 32. Yup

  Vernam zojuist het gerucht dat Fox inderdaad interesse heeft in SBS.
  De zender schijnt voor niet al te veel geld te koop te zijn. Tevens een live wedstrijd op zondagavond waardoor samenvatiingen doorschuiven naar een tijdstip later op de zondagavond.

 33. Anoniem

  Dat zal dan tenkoste gaan van Discovery Channel. BBC World zou namelijk weer terug komen ipv Discovery Channel, maar omdat Slam FM zelf de stekker er uit trok kwam BBC world nu op dit kanaal. Dit kanaal heeft overigs een slechte ontvangst in Amsterdam en zou best ook een reden kunnen zijn waarom Slam Fm zich terug trok. Slam Fm is nu alleen nog digitaal te ontvangen bij Upc in Amsterdam of via KPN. Ik weet van Upc dat ze ook nog BBC Entertainment in overweging hebben als vervanger weer van BBC World.

  Met het achtwegen laten van Burn Notice (een serie die is gemaakt door Fox) bij Rtl 5 vraag ik me af of die nieuwe Fox zender dit dan gaat uitzenden.

  Reactie op Dex: Foxlife is ook een digitaal kanaal net als Fox Crime of HBO en dat is dus geen open kanaal.

 34. Eva

  Dat zou wel een intereessante ontwikkeling zijn, als de geruchten die Yup benoemd waar zijn!!
  Heeft John de Mol snel zijn geld terugverdiend, op deze “lege” zenderplek (SBS Broadcasting) kan een succesvolle zender terugkomen en kan het NL Medialandschap opnieuw ingedeeld worden.
  Gezond op vele manieren. In ieder geval leuk om de ontwikkelingen te blijven volgen

 35. Freek S

  Mooi!
  Jan de Jong en TERMINATOR de naiefste en selectiefste pipo’s van deze aardkloot, hahaha………….

 36. TERMINATOR

  Volgens mij is het FREAK S. Binnenkort wordt deze VI-adept (dat zegt op zich al genoeg) door de wetenschap onderzocht hoe het mogelijk is dat het absolute vacuüm zich ook op pootjes kan voortbewegen.

 37. dildo

  @Terminator

  Jij had jezelf beter Anakoloet kunnen noemen.

 38. Sub-Zero

  Ze zijn bij FOX niet zo achterlijk als Talpa door een of andere dure familiezender te beginnen.

  Gewoon een simpele zender met eredevisie en af en toe nog wat andere sport en films en series. Beetje op jongeren richten wat reality en niet superduur Nederlands product.

  Dan wordt het echt geen geld verslindende flop als de zender Talpa.

  FOX8 was ook een leuke zender gewoon op jongeren gericht en wat sport. Beetje nutteloos om met RTL4 en Nederland 1 te concurreren. Richt je gewoon op een andere doelgroep.

 39. kritische kijker

  Ik ben blij dat wij nog maar 1.5 seizoen vastzitten aan dat ons aller zuurverdiende belastingcentjes verslindende wangedrocht genaamd de NOS. ;)

 40. Albert2.0

  Voetbalsamenvattingen moeten op een ‘open net’ worden uitgezonden volgens de wet. Definitie daarvan is gratis beschikbaar voor driekwart van de NL-ers. Daarvoor hoeft Fox heus geen nieuw kanaal te beginnen. Waarom niet Ered. Live 2 uurtjes per week ongesleuteld doorgeven via de digitale decoders. Daar bereik je driekwart van NL mee toch? Zeker in 2014, als analoog dan überhaupt nog bestaat! Als Fox grote risico’s durft te nemen dan vechten ze zich in de markt met een nieuw kanaal…

 41. De Viese

  FOX? Ik hoop niet dat ze Firefly in verkeerde volgorde uit gaan zenden op een tijdstip wanneer niemand kijkt.

 42. dennis jeuring

  wanneer start deze tv zender ????????? en komt hij ook op de satalliet door ??????

 43. Jaap

  Je ‘?’ blijft hangen.

 44. gtstfites

  Ik ben benieuwd wat er allemaal op die zender komt, ik denk dat het wel in de top 10 komt misschien de stekker van MTV eruit trekken? Wat een Amerikaanse boring programma’s zijn dat. Ik geef het een kans.

  Ik hoop dit met de digitale kanalen:
  Fox life (bestaat al)
  Fox sports
  Fox news
  Fox kids (oude programma’s wat er altijd op kwam)

 45. gtstfites

  National Geographic Channel is ook van Fox

 46. Sub-Zero

  Fox News mogen ze weglaten dat is het achterlijke stiefkind uit de Fox familie,

 47. Fabian

  FOX lezen we mee?…. als jullie de Nascar Sprint Cup in HD gaan uitzenden wordt ik direct lid.

 48. dj

  laat we hopen dat foxsports groot succes wordt vel groot sporten als nba nhl nfl mlb nascar la liga premiere leuage duistevoetbal , samen vating op fox6 vervanger van sbs6

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.