‘Publieke Omroep-hits kunnen zo naar commerciëlen’

Het wegbezuinigen van tv-hits van de Publieke Omroep (NPO) zal de kijker nauwelijks treffen. Voor het merendeel hebben de commerciëlen al een alternatief. Dat stelt tv-recensent Jean-Pierre Geelen in de Volkskrant. Geelen vindt het dreigen van NPO-baas Henk Hagoort over het verdwijnen van hits als Spoorloos en De Reünie een lachertje. “De Reünie? Deze week presenteerde Tooske Ragas De klas van ’89, waarin oud-klasgenoten elkaar na 23 jaar terugzagen. Op SBS 6.

Ook Spoorloos zal volgens hem niet worden gemist. “De kijker weet na meer dan twintig jaar onderhand wel waar Derk Bolt de doodgewaande moeder zal vinden: in Peru, waar de verweesde dochter snotterend in haar armen zal vallen.

En is het veelbesproken Boer zoekt vrouw typisch publieke omroep, laat staan KRO? De oerversie Farmer Wants a Wife werd ontwikkeld door FremantleMedia, de Britse productieafdeling van de RTL Group.”

In de tv-gidsen kan Geelen tal van voorbeelden vinden. “Elke avond ‘docusoaps’ op Nederland 1. Een wereld op zee, over crew en passagiers op cruisereizen. De luchthaven, een serie over Schiphol. Het politiebureau. Het genre is volop te zien op SBS en RTL. De zomer voorbij met Jan Smit? Hit the road met Ben Saunders in New Orleans? We zien hen al genoeg, op de commerciële zenders.

De TROS is volgens hem net een commerciële omroep. “Het mooiste meisje van de klas is een fijn TROS-programma. Maar in sfeer en aanpak vergelijkbaar met Gepest van Peter van der Vorst op RTL 4. Over de TROS gesproken: de hele tv-afdeling kunt u met forse winst overdoen aan de regionale omroep Volendam. Jan en Monique Smit zien we toch al genoeg bij de commerciëlen.

De Postcodeloterij 1 tegen 100? Die zwierf van RTL uit over Tien en Talpa, de TROS en nu de NCRV. Volstrekt inwisselbaar dus. EO’s Blauw bloed? De jurkjes van prinses Amalia worden al afdoende besproken in RTL Boulevard.

Ford Boyard: prima amusement. Maar ik zou niet weten wat het typisch publieke omroep maakt. Bezuinigen gaat vaak van au, maar u ziet: dit hoeft helemaal geen pijn te doen.”

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen