‘Omroepbezuinigingen even groot als jaarbudget RTL4’

Ook NOS-directeur Jan de Jong vindt de extra bezuinigingen op de Publieke Omroep ongelukkig. Dat laat hij weten op NOS.nl. Naast de al eerder opgelegde bezuiniging van 200 miljoen euro, komt daar nu nog eens 100 miljoen euro bij. Daarvan wordt 140 miljoen bezuinigd op de programmering. “Om u een idee te geven: dat is ongeveer het jaarbudget van RTL 4. Dat leidt tot een rigoureus ander programma-aanbod dan u van ons gewend bent. En ‘ander’ betekent in dit geval beslist niet ‘beter’.

Ten opzichte van het huidige budget gaat de Publieke Omroep er maar liefst 30 procent op achteruit. “De hoeveelheid belastinggeld die naar Hilversum gaat wordt gehalveerd (een deel van het budget komt uit de opbrengsten van de STER). We zitten dan zo ongeveer op het niveau van Albanië.”

Onnodig, omdat de Publieke Omroep al enorm goedkoop is, vindt De Jong. “In geen enkel ander Europees land in Europa gaat per inwoner zo weinig geld naar de publieke omroep als straks hier in Nederland. Geen enkele sector in de samenleving wordt zo hard door de bezuinigingen getroffen als de publieke omroep.”

De VVD wil uiteindelijk toe naar een smalle aanvullende publieke omroep die alleen nog maar de kruimels opraapt die de commerciële omroepen laten liggen. Langzaam maar zeker lijken ze aardig op weg om dat te realiseren.”

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen