‘Omroepbezuinigingen even groot als jaarbudget RTL4’

Geplaatst op ma 05 nov 2012 om 12:31

Ook NOS-directeur Jan de Jong vindt de extra bezuinigingen op de Publieke Omroep ongelukkig. Dat laat hij weten op NOS.nl. Naast de al eerder opgelegde bezuiniging van 200 miljoen euro, komt daar nu nog eens 100 miljoen euro bij. Daarvan wordt 140 miljoen bezuinigd op de programmering. “Om u een idee te geven: dat is ongeveer het jaarbudget van RTL 4. Dat leidt tot een rigoureus ander programma-aanbod dan u van ons gewend bent. En ‘ander’ betekent in dit geval beslist niet ‘beter’.

Ten opzichte van het huidige budget gaat de Publieke Omroep er maar liefst 30 procent op achteruit. “De hoeveelheid belastinggeld die naar Hilversum gaat wordt gehalveerd (een deel van het budget komt uit de opbrengsten van de STER). We zitten dan zo ongeveer op het niveau van Albanië.”

Onnodig, omdat de Publieke Omroep al enorm goedkoop is, vindt De Jong. “In geen enkel ander Europees land in Europa gaat per inwoner zo weinig geld naar de publieke omroep als straks hier in Nederland. Geen enkele sector in de samenleving wordt zo hard door de bezuinigingen getroffen als de publieke omroep.”

De VVD wil uiteindelijk toe naar een smalle aanvullende publieke omroep die alleen nog maar de kruimels opraapt die de commerciële omroepen laten liggen. Langzaam maar zeker lijken ze aardig op weg om dat te realiseren.”
42 Reacties op “‘Omroepbezuinigingen even groot als jaarbudget RTL4’”


 1. Sjaak

  Wel hier huilen, maar ondertussen niet op het commerciele sport willen bezuinigen waar alles altijd voor moet wijken.

 2. marc

  Niet zo zeuren snel naar 2 zenders dat is meer dan genoeg dus nederland 3 opheffen klaar.

 3. Pieter

  Kun je voorstellen hoeveel die grijze lui in Hilversum al die jaren ontvingen. Bizar.

 4. Anoniem

  Minder sport. Scheelt een hoop.

 5. Gracias

  Weer lekker negatief hier hoor jongens! Ik zeg belachelijk, laat het gewoon lekker zo!

 6. Cornelis

  Dus ze gaan er 30% op achteruit, en die 30% is ongeveer gelijk aan het jaarbudget van RTL4? Dus ze houden nog ongeveer 2,5 keer het jaarbudget van RTL4 over om 3 publieke netten te vullen? Moet lukken toch?

 7. Beau ter Ham

  @ Anonymous
  Dat scheelt inderdaad een hoop. Namelijk een hoop inkomsten uit de STER-reclame rondom de sportuitzendingen.

 8. TERMINATOR

  Nogmaals herhaald: Publieke Omroep levert nu gratis aan kabelaars, 7.7 miljoen tv-abonnementen een tientje per jaar verhogen en de pijn is met 77 miljoen verlicht.

 9. David(2)

  @Cornelis:

  Juist. Snap ook niet waarom hij dit naar buiten brengt, dit pleit er dus alleen maar voor om nog verder te bezuinigen op de Publieken. Immers hebben ze ook nog de reclameinkomsten, dus zeg 3 tot 4 keer zoveel budget als RTL4. Lijkt me geen onmogelijke opgave, tenzij je natuurlijk gewend bent dat het geld ‘voor niets’ je pand binnenstroomt. Ja, dan is het even wennen.

 10. Hank K.

  Het schijnt dat vanmorgen de Majesteit de beediging van haar ministers 2 keer heeft uitgevoerd. Reden?: Omdat op de PO nog het reklameblok bezig was toen de beediging begon. Grappig, dit kan alleen maar in Nederland. De Majesteit en haar regering ” denken mee ” en maken een statement dat de PO maar meer reklame moet gaan uitzenden. Het zal aan hen niet liggen!!!

 11. k:Alex

  De PO is er inderdaad om aan te vullen wat de CO laat liggen, dus de helft kan er gewoon uit.

 12. Hank K.

  Lees zojuist de 1ste beediging wel door RTL rechtstreeks uitgezonden is! Dit is bijna surealistisch. De commericielen weten precies wanneer ze reklame NIET moeten uitzenden, de PO grijpstuivert er maar wat bij en kan via de RVD de Majesteit overtuigen ” het over te doen “.

 13. Sub-Zero

  Want een gejank weer.

  Iedereen moet bezuinigen en inleveren wat doen ze zielig?

 14. Tim

  Van alle omroepbazen zou de NOS de laatste moeten zijn die jankt over de omroepbezuinigingen. Eerst die Champions League weg, en dan mag je weer klagen.

 15. Jjansen

  Zolang er krankzinnige salarissen worden betaald, zolang er de hele wereld overgevlogen kan worden door weet ik niet hoeveel overbetaalde nietsnutten daar in de grote graaipot in hilversum dan kunnen er nog vele miljoenen bespaard worden. De publieke omroep heeft nagenoeg geen toegevoegde waarde en drie zenders lijken mij minimaal twee teveel.

 16. Coeus

  Hij heeft gelijk. Weer 100 miljoen wordt teveel. En waar gaat het over: 1 euro en 11 cent per huishouden per maand. Voor sommige mensen: de prijs van 4 sigaretten. Kijk voor de grap eens welke landen er een marginale publieke omroep hebben en vraag je dan eens af of je in zo’n samenleving wilt wonen.

 17. Nina

  Ga maar gewoon naar 2 zenders… Lijkt me het beste… Op Nederland 3 wordt sowieso veel herhaald en het enige succes daar is DWDD… Dat kan best op Nederland 2, na man bijt hond.

  2 kwalitatief goede zenders zonder reclame heb ik liever dan 3 matige zenders met reclame.

 18. Nina

  2 zenders en maximaal 4 goed betaalde presentatoren. Het is toch belachelijk dat Floortje Dessing 150.000 euro krijgt om de wereld rond te reizen voor een programma met jaarlijks 15 afleveringen waar maximaal 400duizend mensen naar kijken?

 19. rutger

  Boer zoekt vrouw heeft niets met Publieke Omroep te maken.
  BNN op reis heeft niets met PO te maken (Dit had veronic vroeger al)
  Strictly Ballroom Dancing heeft niets met PO te maken.
  Jan Smit de Zomer Voorbij heeft niet PO te maken.
  Elke show van Paul de Leeuw (2.000.000 per jaar salaris) heeft niets met PO te maken.
  DWDD heeft niets met PO te maken. (2.000.000 per jaar salaris)
  De website Joop.nl heeft niets met PO te maken
  Zo kunnen we nog even doorgaan.

  Keuringsdienst van waarde: Ja, PO
  Kassa, Ja PO
  Powned. Ja, PO (jongeren geïnteresseerd maken in nieuws)

  En anders gaat de PO toch gewoon het BBC model na: 2 omroepen “gratis” en de andere 3/4 achter een decoder.
  Ooow. wacht , dan doen ze al met Journaal24, Geschiedenis24 etc.

 20. Pietje

  Laat ze die presentatoren maar betalen naar kijkcijfers!!!

 21. Freek S

  @Pietje;
  Maar dan loopt die trien van BZV wel binnen, haha

 22. robb

  Pietje dan moet de po omroep er miljoenen bij hebben kerel,ze hebben altijd de hoogste kijkcijfers.

 23. Bart Wijnen

  Zolang we in Nederland commerciele omroep hebben die uitstekend haar eigen broek op kan houden, is het een uitstekend plan om de publieke omroep weer terug te brengen naar waarvoor ze bedoeld is. Wikipedia verwoordt dit naar mijn mening uitstekend: “Een publieke omroep is een omroep die het algemeen nut nastreeft of zou moeten nastreven en daarbij een ideëel doel heeft, in plaats van een commercieel. Vaak moeten de kijkers kijk- en luistergeld betalen of wordt de omroep bekostigd uit het overheidsbudget.

  Publieke omroepen besteden in de regel meer aandacht aan kunst, cultuur en actualiteiten (vaak dure programma’s voor kleine doelgroepen), terwijl commerciële omroepen vaak meer aandacht besteden aan sport, films en amusement (vaak goedkopere programma’s voor grote doelgroepen). Publieke omroepen krijgen vaak van de overheid een taak opgelegd om bepaalde programma’s (bijvoorbeeld voor minderheden of over kunst en cultuur) te maken.”

 24. Tom

  Mooi toch, die bezuinigingen. Hopelijk worden ze weer creativer en gaan ze weer goede programma’s maken.

 25. Jeep

  @Marc: das nog ’s lekker kort door de bocht….

 26. Bah...

  Kun je nagaan hoeveel er altijd naar die PO is weggebracht. Als ze het hele budget van RTL al kunnen bezuinigen, kijk eens hoeveel er dan zelfs nog overblijft, schandalig!

 27. Ikke

  Dus van de 900 Mio wordt 300 Mio, het budget van RTL bezuinigd en blijft dus 600 Mio over. Nou dat is dan dus genoeg voor twee zenders, Nederland twee had al tien jaar geleden moeten worden opgedoekt.

 28. Tony

  Zorg er maar eens voor dat die salarissen van de top (zowel de bestuurders als de presentatoren) op een normaal publiek niveau gezet worden.
  Een decennium te lang leuren met bijv. Paul de Leeuw voor een ton of 6 per jaar had je leuke programma’s voor kunen maken.
  En als ze dreigen over te stappen naar de commercielen, schop je ze op staande voet op straat, goed voor hun imago.
  Ook kunnen de netten wel weer terug naar 2, en die verzuilingsomroepen mogen ook wel wat minder.
  En als je van 3x het budget van de commerciëlen nog niet rond kan komen en een normaal programma in elkaar kunt zetten, terwijl je ook gewoon reclame uitzend, doe je echt iets verkeerd.

 29. Jan91

  @rutger, ik heb zelden zo’n domme argumentatie gezien en bovendien kloppen al je cijfers niet. En als er een programma op de commerciele tv hoort, is het wel Pownews. Dat is a-la-RTL5.

 30. A.v.Wijk

  En wat beur jij per maand voor je wanprestaties , toch wel boven de Balkenende norm zeker , er is nog zat te halen bij de Publieke Omroepen.

 31. Moi

  Zie iedereen hier pleiten voor een SCHRALER tv-aanbod. :S :S :S

  Zó stupide, die mensen hierboven.

 32. Himmler

  Wat een kop op die foto. Familie van Goebbels?

 33. Loesje

  100 miljoen het totale budget van RTL4? Dat al die HELP programma’s zo duur zijn zeg…

 34. Jantje

  Geen salarissen boven de Balkenende norm (het liefst nog een stuk onder een ministersalaris) voor alles binnen de PO. Degenen die meer willen gaan lekker solliciteren bij Joop van den Ende en consorten.

 35. lichtpuntje

  PO stap direct uit het omroepbestel en laat CO het maar mooi alleen doen, ze doen het toch zo goed zie SKO cijfers!!!!!

 36. Ad

  Inderdaad wat zeuren ze weer bij de publieke omroep.

  ECHTER bij RTL etc. heb je continue reklame in de uitzendingen en op 1, 2 en 3 niet!
  Dus heeft de PO ook minder inkomsten uit reklame die de commerciëlen wel hebben. Komt daar het verschil ook vandaan?

  Overigens kunnen best wat programma’s weg bij de PO en zijn 2 netten voldoende voor de overige kwalitatieve programma’s die niet op de commerciële zullen komen.

 37. Anoniem

  Zeg meneer de JONG niet zo triest doen jongen. Gauw een deel van je salaris inleveren(en nog een aantal medewerkers van de NOS) Sport bij de commercielen en kloppend is de begroting. Niks meer te bezuinigen!!!!!!

 38. Pietje

  Als je vergelijkt met het programmabudget van RTL 4 moet je roepen hoeveel je overhoudt aan budget. Hoeveel er van je budget af gaat zegt niks.

 39. TV Man

  Voor mensen die op een mediasite als mediacourant reageren is de liefde voor het medium wel erg beperkt.

  Precies doen wat Jan Slagter zei bij PenW. Als je het allemaal zo kut vindt wat de PO doet (VVD / Halbe Zijlstra) dan trek je toch gewoon de stekker er helemaal uit?
  Beter dat dan deze langzame wurging.

 40. Prima bezuiniging!

  Ik heb totaal geen moeite met de bezuinigingen bij de PO!! Wat mij betreft mogen ze ook nog zender schrappen, geldverslinders zijn het!

 41. Mike2

  @Cornelis
  Inderdaad als je dezelfde pulp als de CO gaat brengen dan zijn die bezuinigingen wel te realiseren, maar een serie als Vuurzee kost nu eenmaal iets meer dan Help mijn man is klusser.

 42. E. Jansen

  Wat een ontzettend zielige reacties hier. Iedereen kijkt naar de PO, verwacht ook dat ze kwaliteit leveren, hebben geen FLUIT verstand van hoe het er werkt, en hebben er wel kilometers lang meningen over… Pfff, die mensen wil IK juist eens wegbezuinigd zien! Mensen, Nederland heeft de (ik geloof op 1 na) goedkoopste PO van de Wereld, het gaat om ongeveer 10 a 15 euro per jaar per persoon wat je eraan kwijt bent, en dat wordt dus nu al een kwart minder weer… dus, waar gaat het hier om?…. Je moest die mensen eens horen als we het over hun baan/leven hebben… dan is Nederland te klein.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.