VPRO woest op ‘ouwehoeren’

De VPRO is boos op prostitutietweeling Louise en Martine Fokkens. Dat blijkt uit een persbericht dat de omroep maandag heeft verzonden. Volgens de omroep hebben de dames wel degelijk verdiend aan de VPRO-film Ouwehoeren. “Van het boek, dat er zonder de film nooit was gekomen, waren er dit voorjaar al 50.000 verkocht. Dit levert de tweeling ruim 100.000 euro op. De rechten zijn nu verkocht aan Finland, Duitsland, Frankrijk en Polen en onlangs verscheen een tweede boek.”

De ‘ouwehoeren’ noemen de VPRO ‘zakkenvullers’. “Anders dan door Louise en Martine wordt gesuggereerd, betekent succes van een documentaire niet automatisch meer inkomsten voor producent en makers. De productie van Ouwehoeren kostte 300.000 euro. Dit is grotendeels gefinancierd met subsidie. Overheidsgeld dat terug moet worden betaald als er aan een film wordt verdiend.

De inkomsten uit bioscoopopbrengsten voor de VPRO bedroegen 11.304 euro en aan verkoop aan het buitenland is 36.000 euro verdiend. “Deze bedragen stromen allemaal terug naar de fondsen. Pas na terugbetaling van het productiebudget aan de fondsen is er sprake van winstdeling.

Onkostenvergoeding

De VPRO gaf de dames wel een onkostenvergoeding. “De publieke omroep betaalt hoofdpersonen in documentaires niet voor hun medewerking, om te voorkomen dat dit van invloed is op het motief om een filmploeg toe te laten in hun leven. Hierop is door de VPRO en producent Submarine voor de zusters Fokkens echter een uitzondering gemaakt vanwege de grote belasting op hun tijd; zij zijn een jaar lang gevolgd.”

Zij kregen daarom ieder 6000 euro onkostenvergoeding. “Nog uitzonderlijker is dat zij bovendien een even groot percentage van de winst uit de verkoop van de film en dvd ontvangen als de regisseurs. De torenhoge verwachtingen die zij hiervan koesteren stroken echter niet met de realiteit.”

Bekendheid en inkomsten

De documentairemakers hebben de dames wel uitgelegd dat de documentaire hun bekendheid zou opleveren, waar ze financieel van zouden kunnen profiteren. Zo kwam er onder meer een boek in de winkels. “Normaal gesproken deelt een productiemaatschappij in de opbrengst van een boek dat voortkomt uit een film. In dit geval gaat de winst volledig naar Martine, Louise en de uitgever.”

Daar hebben ze dus volgens de VPRO minstens een ton aan verdiend. “Dat Martine zich desondanks nog steeds genoodzaakt ziet haar werkzaamheden in de prostitutie voort te zetten, is niet de verantwoordelijkheid van makers Schröder en Provaas, Submarine of de VPRO.”

Dankzij de film genieten de zussen nu bekendheid en inkomsten. Martine en Louise verdienen aan het succes van Ouwehoeren, precies zoals hun door de makers was beloofd.”

Bedreigd

De VPRO vult nog aan dat de zoon van Martine Fokkens documentairemakers Rob Schröder en Gabrielle Provaas al maanden bedreigt. “Hiervan is in juni aangifte gedaan bij de politie in Almere en Amsterdam.

Meer in VPRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen