Mark Rutte vindt Freek de Jonge armoedig en zuur

Mark Rutte vindt Freek de Jonge zo zuur dat hij zaterdag niet met hem aan tafel wil zitten in de talkshow 1 Voor De Verkiezingen. Dat gaf de premier woensdag toe in De Wereld Draait Door. De redactie heeft De Jonge afgezegd. “Vergeet niet: de VARA is al rood, Freek de Jonge is al rood en hij is ook altijd ontzettend zuur over de VVD. Wij hebben niet gezegd: ‘We komen niet als Freek de Jonge ook komt.’ We hebben wel gezegd: ‘We vinden het geen goed plan als hij komt'”, zegt Rutte. 

De komediant heeft al vaker voor tv-ruzies gezorgd en daar heeft Rutte geen zin in. “Het is zaterdagavond, mensen willen een leuke avond hebben en dan zit Freek de Jonge aan tafel, die alléén maar zuur over de VVD gaat doen. ‘We mogen niet bezuinigen op de cultuur, dit is fout en dat is fout!’ Ik heb gezegd: ‘Als hij komt, dan ben ik er, maar als je me vraagt wat ik ervan vind: laat maar weg.‘”

Volgens Rutte is het niet vreemd dat de VVD ook wat te zeggen heeft over de inhoud van het programma. “Bij dit soort programma’s is het heel normaal dat de redactie praat met de hoofdgast en zijn team hoe je het programma in elkaar zet.

Het nieuws lekte uit via De Jonge, die zich afvraagt wat Rutte te vrezen heeft. “Wat Freek de Jonge nu doet, is ook heel armoedig. De redactie van Pauw & Witteman heeft blijkbaar gezegd dat de VVD dat niet wil en dan doet hij dit“, aldus Rutte.

De VARA verdedigt haar keuze om De Jonge af te zeggen. “Uiteindelijk hebben wij het besluit genomen. Wij hadden ook tegen Rutte kunnen zeggen: het is kiezen of delen. Maar uiteindelijk hebben wij voor Rutte gekozen“, zegt eindredacteur Herman Meijer.

Meer in VARA

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen