Koning van Tonga wilde Expeditie Robinson binnenhalen

Koning Tupou van het Polynesische eiland Tonga heeft geprobeerd om de RTL 5-show Expeditie Robinson binnen te halen. Dat vertelt uitvoerend producent Geraldine Smink in Veronica Magazine. Smink was op zoek naar een nieuwe locatie voor het realityprogramma. “We zijn wel eens op Tonga geweest, een eiland in de Stille Zuidzee, waar we bij de koning op audiëntie gingen. Die wilde heel graag dat we kwamen, maar het is zo ver weg en zoveel duurder“, redeneert de producente.

Het ging niet door. “Toen kwam het bericht dat de Filipijnen vrijkwamen. Dat leek net allemaal te passen, tot de Amerikanen er hun oog op lieten vallen. De gouverneur van de Filipijnen heeft ons eerder geholpen, maar als de Amerikanen komen, is hij nog beter af: meer geld, meer status. Zodoende moesten we weer uitwijken naar Maleisië.”

De meeste seizoenen van Expeditie komen vanuit Maleisië. “Dat is het gevolg van een soort stoelendans, of liever eilandendans. Andere programma’s azen namelijk ook op die locaties.”

Expeditie ging naar Maleisië met twee grote containers. “Dat vinden wij veel, maar die Amerikanen lachen zich rot als ze dat zien. Ik ben bij ze geweest op de set van Survivor, op een soort festivalterrein met veertig tot zestig containers, met een eigen wasserette, waterzuiveringsstation, helemaal zelfvoorzienend.”

Aan de Nederlandse Expeditie werken zo’n 35 professionals. “En we zetten vijftig tot soms honderdvijftig locals in, voor allerhande diensten. Zo kunnen we iets terugdoen. In plaats van dat we één Europeaan inhuren, hebben we zo dertig mensen die klaarstaan om te helpen, die daar blij van worden en waar wij ook weer een beetje blij van worden.”

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen