‘SBS maakt meeste kans op eredivisie’

SBS heeft de beste papieren om in 2013 de samenvattingen van de eredivisie binnen te halen. Dat kopt De Telegraaf donderdag. De eigenaren, Sanoma Media en John de Mol, willen en kunnen investeren, stelt de krant. “Terwijl de door de bezuinigingen getroffen NOS slechts een beperkt budget aan de eredivisie kan besteden. RTL draait ook zonder de eredivisie uitstekend. De vraag is dan ook of RTL veel baat zal hebben van een (kostbare) uitbreiding van het voetbalpakket.” 

De Mol kocht de uitzendrechten van de samenvattingen al twee keer eerder, voor Sport 7 en de zender Talpa, en heeft er geen geheim gemaakt opnieuw te overwegen de eredivisierechten te kopen.

De eigenaar van de tv-rechten van de eredivisie is vanaf 2013 het Amerikaanse bedrijf FOX van mediamagnaat Rupert Murdoch. De Nederlandse mediawet schrijft voor dat de samenvattingen op het open net te zien moeten blijven. Hij zal die daarom moeten verkopen aan de NOS, RTL of SBS.

Volgens SBS betekent de tv-deal van Murdoch ’een enorme boost’ voor de eredivisie. “Dit is een goede ontwikkeling voor betaaltelevisie, voor het hele medialandschap, het voetbal en de kijker“, zegt een woordvoerster.

RTL is niet verbaasd door de megadeal van Murdoch, die een miljard euro betaald voor twaalf jaar tv-rechten. “De hele mediawereld is aan het globaliseren. Murdoch is de eerste, maar zeker niet de laatste die hier voet aan land zet. Nederland is een interessante innovatieve markt om formats uit te testen.”

De zendergroep staart zich niet blind op de rchten. “Wij zijn altijd geinteresseerd in meer voetbal, maar niet tegen elke prijs. Je hoeft niet altijd met de beelden op de eerste rang te zitten om goed scorende sportprogramma’s te maken.

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen